ANALYS Inflytelserika länder som Frankrike och Kanada har inspirerats av den feministiska politik som svenska regeringar drivit under senare år. I vår serie 2019 med kommentarer om svensk feministisk utrikespolitik pekar här Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson i Paris på en rad franska satsningar på området. Texten är specialskriven för Mänsklig Säkerhet och belyser både ny lagstiftning och hur Frankrike i G7 lyfter frågorna globalt.
Macron lyfter jämställdhet som en nationell angelägenhet
November 2017 höll President Macron ett linjetal om jämställdhet där han pekade ut ökad jämställdhet mellan män och kvinnor som en ”nationell angelägenhet”.
Fokus för det franska reformarbetet på jämställdhetsområdet är utbildning och attitydförändring, bättre insatser för att förhindra övergrepp och våld mot kvinnor samt skärpta straff för lagöverträdelser. Statssekreterare Marianne Schiappa med huvudansvaret för frågorna under premiärministern Philippe, är både aktiv och synlig samt driver frågorna inom samtliga politikområden och ministerier.
En ny lag rörande sexualbrott och sexuella trakasserier
Ny lagstiftning som trädde i kraft hösten 2018 innehåller bland annat lagändringar som gjort det straffbart med ”sexistiska förolämpningar” på gatan med böter på mellan 90 och 750 euro. Dessutom förlängdes preskriptionstiden för sexualbrott mot minderåriga från 20 till 30 år och en utvidgning gjordes av definitionen för trakasserier online.
Även våldtäktslagstiftningen skärptes genom att tvångsrekvisitet i våldtäktsfall av barn under 15 år tagits bort.
En rad insatser har också gjorts för att förbättra utbildningen och medvetenheten kring sexuella trakasserier på skolor, i den offentliga förvaltningen.
Aktiva insatser mot sexistiska trakasserier
För att öka anmälningsbenägenheten och förändra attityderna lanserade regeringen en stor kommunikationskampanj i november 2018 som uppmanar vittnesmål för sexuella trakasserier att agera. I liknande syfte lanserades även en internetportal där kvinnor som utsatts för våld, trakasserier eller diskriminering har möjlighet att få direkt stöd att polisanmäla eller kontakt med frivilligorganisationer genom en livechat som är öppen dygnet runt alla dagar i veckan.
Skärpta insatser mot omotiverade löneskillnader pga kön
På arbetsmarknadsområdet trädde den nya lagen pour la liberté de choisir son avenir professionel (om fria val på arbetsmarknaden) i kraft i september 2018. Den innebär bland annat att företag från och med mars 2019 åläggs att offentliggöra omotiverade löneskillnader mellan män och kvinnor genom att publicera ett slags jämställdhetsindex till vilket bland annat löneskillnader ligger till grund för rankingen. Företag som inte gör någonting denna typ av löneskillnader inom tre år riskerar böter och kan åläggas att justera upp de kvinnliga lönerna.
Antalet inspektioner för regelefterlevnaden hos företagen ökar fyrfaldigt. Reformen rullas ut stegvist. Från och med i mars åläggs samtliga företag i Frankrike med över 1000 anställda att offentliggöra rankingen. Detsamma gäller från september 2019 för företag med mellan 250 och 1000 anställda samt från mars 2020 för företag mellan 50 och 250 anställda. Företag med mindre än 50 anställda har tre år på sig innan de behöver publicera indexet.
För att uppmuntra jämställdhet har ett nytt Simone Veil-pris instiftas för företag som anses utgöra goda exempel på jämställhetsområdet.
Jämställdhet som prioritet i fransk utrikespolitik, bl a genom G7
Även på det utrikespolitiska området har frågan om jämställdhet gjorts till en prioritet, bland annat genom att 50 procent av samtliga franska biståndsprojekt måste ha en koppling till jämställdhetsfrågor.
Frankrike har också lyft jämställdhet i G7, som under franska ordförandeskapet 2019 antog den s k ”Biarritzpakten för jämställdhet” som ett svar på ökningen av ojämlikhet.
Frankrike fortsatte det goda samarbetet som Kanada hade initierat genom upprättande av ett konsultativt jämställdhetsråd inom G7 med framstående jämställdhetsaktivister och personligheter såsom Emma Watson, Nadia Murad och Denis Mukwege. Det konsultativa rådet stöds även av presidenthustrun Brigitte Macron och har bland annat till uppgift identifiera de mest progressiva lagstiftningarna i världen på jämställdhetsområdet och sedan lägga fram denna sammanställning på G7-toppmötet med förhoppningen att G7 länderna driver på arbetet också.
Inför G7-jämställdhetsministtermötet i maj i Paris anordnades på Europadagen den 8 majen konferens på UNESCO med civilsamhället som uppmuntrades att lägga fram progressiva förslag och förmå G7 länderna att anta en feministisk utrikespolitik.
I min egenskap av svensk ambassadör deltog jag i en paneldiskussion och presenterade Sveriges feministiska utrikespolitik samt delade med mig av svenska nationella erfarenheter med utgångspunkt i den feministiska handboken.
Ytterligare reformer som planeras
Andra reformer som Macron och regeringen aviserat men som ännu inte genomförts är en garanterad enhetlig föräldraförsäkring oavsett samhällssektor, ökning av antalet platser i förskolan för barn under tre år samt möjlighet till individuell beskattning för gifta par.
Trots många insatser på jämställdhetsområdet på senare år präglas det franska samhället inte sällan av stereotypa könsroller, sexism och andra brister i jämställdheten.
Intresset för Sverige och svenska lösningar och erfarenheter av jämställdhetsfrågor är dock stort i Frankrike och potentialen för samarbete med Frankrike således mycket god.
Veronika Wand-Danielsson
Sveriges ambassadör i Frankrike. Har bl a varit svensk ambassadör vid NATO och arbetat inom EU-kommissionen.
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Redaktör: Gerd Johnsson-Latham, klimat och säkerhet; kvinnor, fred och säkerhet.
Lämna ett svar