Mänsklig Säkerhet

Ett nätmagasin med syfte att bredda, fördjupa, informera och nyansera den säkerhetspolitiska debatten i Sverige

  • Förstasidan
  • Debatt
  • Analys
  • Ämneskategorier
    • Bistånd & utveckling
    • Diplomati & dialog
    • Folkrätt
    • Fredsbyggande
    • Inrikespolitik
    • Klimat & säkerhet
    • Kvinnor, fred & säkerhet
    • Press- och yttrandefrihet
    • Terrorism & radikalisering
    • Utrikespolitik
  • Geografiska områden
    • Afrika
    • Asien
    • Kina
    • Europa
    • Latinamerika
    • Mellanöstern
    • Ryssland
    • USA och Nordamerika
  • Fredens framtid
  • Om magasinet
    • Vår idé
    • Redaktionell policy
    • Skriv för oss
    • Skribenter
    • Redaktionen
  • Kontakt
  • English

Redaktionens kulturtips inför sommaren

2021-06-24 By Redaktionen Lämna en kommentar

SOMMARHÄLSNING Mänsklig Säkerhet tar nu en paus under sommaren efter en vår späckad med artiklar som breddar och nyanserar diskussionen om säkerhet.  Tack för denna termin och en skön sommar till alla läsare och skribenter! I väntan på att en ny termin börjar i september så bjuder redaktionen på tips inför sommaren. 

Rekommenderar varmt Anna-Lena Laurens “Sammetsdiktaturen: motstånd och medlöpare i dagens Ryssland” (Nordstedts 2021)

Jag läser alltid Laurens informativa och välskrivna texter i DN, och här i boken får man hennes intryck av både vardagsliv och politik i Ryssland på ett samlat och brett täckande sätt. Lauren visar oss ett Ryssland som aldrig varit demokratiskt, som är genomsyrat av korrupta ledare som berikar sig och slussar pengar till diverse skatteparadis. Ledare, som äger agro-business som tar den bästa jorden och skamlöst kastar ut bönder från deras arrendejordar.

I utrikespolitiken hotar och utpressar Kreml och ger sig bara på svaga motståndare som har svårt att svara militärt. I Kreml saknas den strategiska finess och det tålamod som präglar Kinas maktanspråk. Soft power finns inte på Putins karta, varken externt eller inom landet. Motstånd slås ner brutalt och groteskt – som i fallet Navalny. 

Viljan att erkänna fel eller visa kompromissvilja är obefintlig (men här kommer jag nu plötsligt att tänka utvecklingen i den svenska Riksdagen…). 

Lauren skriver inte bara om makten utan lika mycket om vanliga ryssar, och hur de trots allt härdar ut. Och hur de – alla fall hittills – kunnat protestera mot exempelvis utplacering av sopstationer och mot exploatering av unika markområden. 

Men frågan är kanske hur länge man kan kalla Ryssland ett land präglat av bara en ”sammetsdiktatur”, nu när Putin än mer konsekvent tycks beredd att tillgripa närmast Stalinistiska metoder för att behålla makten.

Som mer hoppingivande läsning rekommenderar jag också Sofia Näsströms ”Demokrati – en liten bok om en stor sak” (Historisk media 2021).  

Liksom Lauren behandlar Näsström viktiga frågor med lätt hand och viss underfundighet i val av klargörande exempel. Det gäller exempelvis avsnittet om populism och hur det ofta uppstår just när människor upplever att den omhuldade demokratin faktiskt inte levererar i så centrala frågor som bättre ekonomiska levnadsvillkor. 

En riktig demokrati, skriver Näsström, skapar konfrontation mellan alternativa samhällsprojekt. Demokrati har i historiskt perspektiv inneburit kamp mot priviligierade grupper som kämpat för att behålla makt och fördelar. Populism har å sin sida inneburit utmålandet av makten som en elit – i motsats till ”folket” vars entydiga vilja populistiska ledare själva anser sig företräda.

Idag, när demokratin hotas på många håll, också i vårt eget land, är Näsströms bok en bra bundsförvant som borde läsas av alla, och som ger både insikter och kunskaper om demokratins avgörande värden.

Och visar vikten av att hela tiden försvara demokratin.

Gerd Johnsson-Latham


Slumpens barn, Amat Levin 

Slumpens Barn, Den osannolika berättelsen om när Sverige mötte Gambia, skildrar författarens och andra svensk-gambiers röster, erfarenheter av rasismens och diskrimineringens olika ansikten som många mötts av i Sverige, familjeband och kulturkrockar. Amat Levin blandar Gambias fascinerande historia, från kolonialtiden, till Bertil Harding som påbörjade charterresor från Sverige till Gambia, till president Jammeh som 2017 flydde med landets statskassa. Gripande, lärorik och en otrolig mångfald av röster som vågat blotta sina tankar och erfarenheter av att ha en fot i två världar, och ibland inte passat in i någon av dem. Boken lyfter dock inte “bara” de svårigheter många mött, den lyfter även hopp, glädje och stolthet över människors ursprung, engagemang och godhet.  

Amat driver även instagramkontot @svarthistoria för den som vill läsa mer om och av författaren!


Tv-serier som skildrar dagens Turkiet 
Den som tröttnat på amerikanska och brittiska teveserier kan hitta en hel del intressant i det gigantiska turkiska utbudet. Turkiet är näst USA världens största exportör av teveserier, och det rör sig inte bara om melodramatiska kärleksdramer och nationalistiska hjältesagor.
Netflix har under den senaste pandemivintern lanserat två mycket intressanta serier – ”Ethos” som kom i höstas och ”Fatma” som släpptes nu under våren. Båda har en städerska i huvudrollen, och skildrar det nutida turkiska samhället med alla sina konflikter – mellan rika och fattiga, mellan sekulära och religiösa, och mellan patriarkala traditioner och kvinnors frihetsbehov.
Maryam, huvudperson i ”Ethos”, jobbar som städerska hos bättre bemedlade familjer i Istanbul. Hon lider av oförklarliga svimningsattacker och söker hjälp hos en utlandsutbildad kvinnlig psykolog, Peri, som först har svårt att begripa sig på den unga blyga kvinnan i huvudduk. Deras möte utvecklas från stumt främlingskap till en spännande dialog mellan två olika tankevärldar: den sekulära och den traditionellt religiösa. Berättelsen bryter igenom sociokulturella normer och öppnar för ömsesidiga insikter och samtal om förbjudna känslor. Seriens skildring av samhällets religiösa polarisering togs emot med mycket blandade känslor i Turkiet.
Fatma, huvudpersonen i serien med samma namn, försörjer sig på städjobb medan hon letar efter sin man som försvunnit efter en fängelsevistelse. Under sitt sökande kommer Fatma i kontakt med makens kriminella bekanta, och hon dras in i en skoningslös värld där hon förvandlas från en försynt ung kvinna till seriemördare. Det är en våldsam och spännande historia full av överraskningar, som också berättar om det turkiska samhällets mörka sidor av våld och förtryck. Även Svt visar varje måndag ett avsnitt av en lång serie som heter ”Själens röda rum”. Det är en turkisk variant av ”In treatment”, som utspelar sig på en terapimottagning i Istanbul. Hit kommer både kvinnor och män som söker hjälp för de mest skiftande problem, men det finns ett huvudtema: kvinnors utsatthet i ett förtryckande manssamhälle. Här skildras både våld inom familjen, barnäktenskap och psykisk ohälsa som frodas i en sträng tystnadskultur.
Lotta Schüllerqvist

En sommar med tankeväckande fiktion

Efter att ha läst de före detta militärerna Elliot Ackermans och Admiral James Stavridis bok 2034: A Novel of the Next World War har jag fått blodad tand för spekulativ fiktion. Berättelsen utspelar sig 2034 och skildrar hur en avancerad cyberoffensiv utförd av Kina och Iran fullkomligt lamslår det amerikanska försvarets strategi som helt och hållet förlitar sig på avancerad teknik.

Den geopolitiska thrillern beskriver konflikten genom ögonen på iranska, amerikanska, amerikansk-indiska och kinesiska militärer och säkerhetsexperter som alla är inblandade på olika nivåer av konflikten. Vi får följa med i maktens korridorer i både Kina och USA, men även ut på däck i det Sydkinesiska havet och till ett förhörsrum i ett fängelse i Iran. De olika perspektiven humaniserar båda sidor av konflikten genom individuella historier blandat med en skarp analys av den globala maktbalansen. Författarnas förmåga att skildra omvälvande katastrofer genom individer blir gripande läsning och deras erfarenheter och kunskaper inom militär strategi skiner konstant igenom.

Kriget som bryter ut i boken har sina rötter i vår samtid. Framtidsscenariot som målas upp av Ackerman och Stavridis är därför skrämmande men otvivelaktigt grundat i dagens geopolitiska spänningar och säkerhetspolitiska utveckling.

Mitt nästa boktips går istället tillbaka i tiden och utspelar sig efter Vietnamkriget. Först på min lista över böcker att läsa denna sommar ligger The Sympathizer av Viet Thanh Nguyen. Berättelsen utforskar identitet och politik i USA genom en fransk-vietnamesisk kapten som lever i USA som en “sleeper agent” (illegal agent). Huvudkaraktären och handlingen är till stor del fiktiv, men utforskandet av Vietnamkrigets arv är långt från fiktion. Boken har hyllats i New York Times och vann Pulitzerpriset 2016.

Genom att skildra samtida spänningar och händelser genom fiktion kan man skapa en sund distans till vår nutid. Resor fram och tillbaka i tiden ger oss som läsare möjligheten att reflektera över hur vi hamnat här och var vi är på väg, men möjligheten framförs då som underhållning och tankeställare istället för predikan.

Emma Henriksson

 

Print Friendly, PDF & Email

Arkiverad under: Reflektion, Uncategorised Taggad som: 2034: a novel of the next world war, amat levin, anna-lena lauren, boktips, demokrati en liten bok om en stor sak, elliot ackerman, ethos, fatma, james stavridis, sammetsdiktaturen, själens röda rum, slumpens barn, sofia näsströms, the sympathizer, Turkiet, viet thanh nguyen

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Trött på traditionella säkerhetsperspektiv?

Vi tänker kritiskt men konstruktivt, nytt och brett, innovativt och jämställt om dagens säkerhetspolitiska problem och lösningar.
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter

Rekommenderade inlägg

Människorna i Gaza lever och dör utan att någonsin se Palestina

2019-10-23 By Muhammad Shehada

Att läka folkmordets sår

2019-09-12 By Joakim Molander

De osynliga flyktingarna

2019-01-29 By Johan Schaar

Nyhetsbrev

Skriv upp dig för de senaste artiklarna i våra nyhetsbrev! Nyhetsbreven skickas en gång i månaden.

Senaste Kommentarer

  • Jahanara Nuri om Julhälsning från redaktionen för www.manskligsakerhet.se
  • Göran Beskow om Ny typ av människohandel kopplade till cyberbedrägerier
  • Christian Sundgren om Från befrielseledare till diktator
  • Åsa Öhrman Engvall om Reflektion – Om hopp i skamlöshetens tid

Etiketter

Afghanistan Afrika bistånd Colombia demokrati EU feminism FN folkrätt fred fredsbyggande Försvarsmakten Försvarspolitik Irak Iran IS Islamiska Staten Israel Kina klimat konflikt konfliktförebyggande korruption krig kvinnor fred och säkerhet kärnvapen Libyen Mellanöstern migration mänskliga rättigheter mänsklig säkerhet NATO Palestina radikalisering Ryssland Saudiarabien Sverige Syrien Säkerhet säkerhetspolitik terrorism Trump Ukraina USA utrikespolitik
Deprecated: Åtgärds-hooken genesis_footer_creds_text är föråldrad sedan version 3.1.0! Använd genesis_pre_get_option_footer_text i stället. Det här filtret stöds inte längre. Du kan nu ändra sidfotens text med hjälp av temainställningarna. in /customers/0/1/a/manskligsakerhet.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5758