DEBATT Vi är alla beroende av stabilt klimat för vår matförsörjning, trygghet, hälsa och välfärd. För att undgå att våra livsvillkor urholkas behövs ett samlat grepp, med insatser på alla nivåer och ett EU som driver på klimatomställningen. Vi kan alla bli del av en positiv förändringskraft som bidrar till hållbar utveckling. Börja med att rösta och stödja de EU-kandidater som tar klimatkrisen på allvar!
Vi måste kunna ha flera bilder i huvudet samtidigt.
- Den oroande bilden, som visar vad vi måste undvika: fortsatta utsläpp av växthusgaser och rovdrift på naturen Detta förorsakar redan nu torka, stormar, översvämningar, försurad mark, försurade vattendrag och ett stort lidande och skador för människor och natur.
- Den hoppfulla bilden, som visar att det ännu är möjligt att ändra kurs med den kunskap och de metoder vi redan har. Nu krävs en mental omställning och mobilisering av resurser som leder till förändring. För det krävs insikt, mod, handlingsberedskap och inte minst ett strategiskt ledarskap. I det kommande EU-valet kan vi genom att vara aktiva medborgare bidra till åtgärder genom att välja politiker som driver på för en tuffare klimatpolitik.
- Den insiktsfulla bilden, som visar fördelarna med att ställa om. Den positiva visionen av själva omställningen som skapar framtidshopp och som engagerar medborgare för ett samhälle med bättre levnadsvillkor för kommande generationer, och som i grunden är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart. Genom att agera snabbt och genomföra strategiska investeringar och infrastruktursatsningar kan politiker underlätta för både företag och medborgare att agera mer hållbart.
EU-valet vi nu står inför är det viktigaste på många decennier.
Klimat och miljö rankas idag av många miljoner människor världen över, särskilt unga, som de viktigaste frågorna; de rör förutsättningarna för våra liv och civilisation på jorden. Alltfler inser att vår livsstil är långsiktigt ohållbar. I Sverige har vi redan överskridit vår ekologiska budget för 2019, och EU som helhet överskred sin i början av maj.
Till den hoppfulla, dynamiska bilden hör dock att allt fler företag och länder inser att ett klimatsmart agerande inte i längden utgör en kostnad utan är en investering för en hållbar framtid.
EU har idag flera förhållandevis ambitiösa mål ifråga om klimat och miljö – men behöver skynda på och vässa verktygen för målens genomförande. EU kan och bör bli en förebild för många länder med effektivare politik för både klimat och välfärd.
En mängd fördelar kan identifieras med klimatomställning för hållbar utveckling:
Minskade fossila utsläpp ger oss renare luft och vatten vilket räddar miljontals liv.
Genom investeringar i förnybar energi får vi renare energiproduktion, hållbara transporter samt klimatsmart byggande (t ex plushus och trähus) och varuproduktion.
Ett hållbart jord- och skogsbruk ger oss mer närproducerad mat av bättre kvalitet som tillsammans med ändrade matvanor ger oss bättre hälsa. I regioner med plöjningsfritt jordbruk gynnas mikroorganismer i jorden, kolinlagring ökar, bränsleförbrukning minskar och jorderosion motverkas. Metoden har fått alltfler anhängare under senare år. Hållbart jordbruk skapar också förbättrade livsvillkor för allt levande genom minskad övergödning av vattendrag. Genom bättre matvanor bidrar vi samtidigt till minskad avverkning av regnskogar. Mer av närproducerad mat och energi minskar också vår sårbarhet i krislägen och bidrar till en levande landsbygd. Ett intressant exempel är aquaponik, en kombination av landbaserad fisk- och växtodling i ett slutet system utan antibiotika. Aquaponik är nu under utveckling på flera håll i Sverige och kan innebära en möjlighet till återhämtning av Östersjöns hotade ekosystem.
Ett hållbart skogsbruk gör att skogen kan fungera som kolsänka – dvs. ett ställe där kolen kan lagras och vi slipper förlita oss på lösningar som fortfarande är kostsamma utopier som att fånga in koldioxid ur luften och lagra i berggrunden (CCS).
Hållbart skogsbruk med mer blandskog mm minskar också risken för skogsbränder.
Genom cirkulär ekonomi och återvinning av allt material i produktionskedjorna minskas slit- och slängbruket och resurser återanvänds. Detta skapar också hållbara och innovativa arbeten av både kvalificerad och mindre kvalificerad karaktär som gör att många kan bidra, försörja sig och bli delaktiga i samhället.
Ökade satsningar på lokal ekonomisk utveckling ökar både incitament för utveckling av nya smarta teknologier och resurseffektiva produktionsmetoder.
Lokal återinvestering av vinster från lokal produktion av energi mm (vilket redan förekommer i Norge) gynnar människorna i de berörda områdena.
Gigantiska stormarknader som bidrar till onödigt långa transporter med stora utsläpp bör ersättas av nysatsningar i glesbebyggda områden på t.ex. lanthandlare med post, apotek mm. Sådana satsningar bidrar till att hålla landsbygden levande och skapar underlag för bra skolor, vårdcentraler och äldreomsorg.
En rad jobb kan skapas, både i anpassningen till de klimatförändringar som vi redan måste hantera och i omställningen för ett mer långsiktigt skydd. Det gäller jobb på alla nivåer: strategisk planering, resursfördelning, bemanning, konstruktioner och byggande av fördämningar mm. Detta viktiga arbete minskar också både offer och kostnader för extremväder som översvämningar och värmeböljor.
Omfattande satsningar bör göras på att utveckla fossilfri produktion av biogas och vätgas och göra det möjligt att lagra energi under lång tid; processer som också skapar arbete på en rad olika nivåer. Till exempel har Vårgårda Bostäder snart utrustat världens första flerbostadshus med solceller, vätgaslagring och bränslecellsteknik som gör fastigheten självförsörjande på värme och el året runt. Den här typen av “off grid” lösningar är inte bara klimatsmart utan minskar även sårbarheten och belastningen på elnätet.
Tågresande och andra former av fossilfri mobilitet i form av buss, tunnelbana och hybrider buss/bil mm bör utvecklas och stöttas genom subventioner för att minska utsläppen i transportsektorn. Ett konkret exempel är projektet “Oslo-Sthlm 2.55” som syftar till en utveckling av en tågförbindelse som har potential att helt ersätta flyget på sträckan Oslo-Stockholm. Prioritet bör ges åt glesbygdens behov av god mobilitet parallellt med ambitionen att minska fossila utsläpp i landet som helhet.
Omställning av dagen ohållbara system kan innebära att livsstilar med stor varukonsumtion och slit- och slängmentalitet får stå tillbaka för ”uttag” av andra hållbara former av livskvalitet. Det kan öppna upp för verkliga valmöjligheter för människor så att de kan få kortare arbetstider (t ex under vissa faser i livet) och mindre stress. Dessa reella valmöjligheter (som är mer vittgående än dagens ”valmöjligheter” som mest rör konsumtion) ger individer möjlighet att ägna mer tid åt familj, vänner, kultur, natur och utveckling av intressen som inte förbrukar ändliga resurser. Sådana livsval kan också förbättra människors psykiska hälsa som idag är ett utbrett problem och särskilt drabbar unga människor i form av depression och ångest.
Vi behöver hopp och kraft att agera och vara delaktiga
Vi behöver alla hopp – och kan FÅ hopp genom insikten att vi alla kan vända hotbilden och bli en del i en framtidsrörelse som agerar medan tid är. Alla är viktiga. Vad var och en av oss gör har betydelse för våra barn och barnbarn.
Som medborgare och väljare i en demokrati har vi ett stort ansvar att styra utvecklingen mot en bättre framtid för kommande generationer. Men allt ansvar vilar inte på oss som individer utan det krävs kloka, kunniga och modiga politiker. Så missa inte tillfället att rösta i EU-valet 26 maj till stöd för de kandidater som tar klimatkrisen på allvar och som lovar att agera!
För mer fakta om klimatförändringen finns många bra källor, bl a dessa fem: ”Klimatet och omställningen”, Staffan Laestadius (2018), Boréa Bokförlag, Klimatriksdagen, Naturskyddsföreningen, Good Anthropocenes & Fossilfritt Sverige.
Bo Franzen, Gerd Johnsson-Latham, Hanna Österlund, Gunilla Lönnberg och Magnus Ivarsson från Föreningen Klimatriksdagen
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Ansvarig redaktör: Johan Schaar
Lämna ett svar