ANALYS Aktivister förföljs och dödas för att de höjer sina röster och står upp mot orättvisor. Den 2:e mars mördades rättighetsaktivisten Berta Cáceres i sitt hem, vilket har uppmärksammats och fördömts världen över. Lisa Karlsson, kommunikatör på Latinamerikagrupperna, skriver om Berta Cáceres gärning och omständigheterna kring mordet.
För knappt ett år sedan mottog den honduranska urfolks- och miljöaktivisten Berta Cáceres det prestigefyllda Goldmans miljöpris för sin långa och envetna kamp för urfolket lencas rätt till sina territorier och skydd av miljön i de samma. Natten mot torsdagen mördades hon av okända män i sitt eget hem.
Berta Cáceres har genom sin trägna kamp kommit att bli en ikon inom både den lokala och internationella miljö- och urfolksrörelsen. Hon var en färgstark ledare för urfolket lenca i Honduras och koordinatör för den honduranska urfolksrörelsen Consejo de Pueblos Indígenas de Honduras (Copinh). Det brutala mordet på Berta Cáceres fördöms av såväl nationella som internationella organisationer, nätverk, politiker och aktivister.
Framträdande rättighetskämpe
Urfolket lenca har sedan flera år tillbaka kämpat mot både dammbyggen och installerandet av amerikanska militärbaser på sina territorier. I kampen har Berta Cáceres, som också var mamma till fyra barn, haft en framträdande roll och varit en av dem som bidragit till att synliggöra brott som begåtts mot både människor och miljö. Synliggöranden som bidragit till att flera mäktiga företag dragit ur sina investeringar ur det gigantiska dammbygget Aguas Zarca, i floden Gualcarque, belägen på Lencafolkets marker i Río Blanco.
Men priset för kampen har varit högt. Under sina år som aktivist har Berta Cáceres både gripits, förföljts och hotats. Så sent som förra veckan höll hon en presskonferens under vilken hon berättade att fyra av lencafolkets ledare mördats och att andra aktivister just nu utsätts för grova hot.
Den allvarliga situationen för aktivister i Honduras har även uppmärksammats av FNs före detta specialrapportör, Margaret Sekaggya. Sekaggya har påtalat att just miljöaktivister i Honduras ofta utpekas för att vara del av en guerilla, terrorister, tillhöra den politiska oppositionen eller beblandade med kriminella. Allt för att storföretag och politiker ska få skäl att röja dem ur vägen.
Honduras hör till de fattigaste länderna i Latinamerika och är regionens ekonomiskt mest ojämlika land där runt två tredjedelar av honduranerna beräknas leva i fattigdom. Bland de mest allvarliga hoten mot mänskliga rättigheter hör korruption, svaga juridiska institutioner och säkerhetsstyrkornas obefogade våldsanvändning.
Flest mördade aktivister i världen
Mord på människorätts- och miljöaktivister, ledare för ursprungsfolk och homosexuella har blivit vanligare sedan 2009. Det gäller även mord på ungdomar och människorättsorganisationer rapporterar att få av morden har utretts.
Enligt organisationen Global Witness rapport How many more? mördades 101 aktivister i Honduras mellan åren 2010 och 2014. I förhållande till landets folkmängd är antalet högre än någon annan stans i världen. En sorglig realitet som Berta Cáceres själv kommenterat i flera intervjuer, bland annat för tidningen The Guardian i samband mottagandet av Goldmans miljöpris förra året. I intervjun nämner hon även det faktum att aktivister som tillhör urfolken är extra utsatta vad gäller hot och våld, eftersom de sätter sig upp mot politiska och ekonomiska intressen som växt fram genom århundraden av ostraffad och ohämmad exploatering av urfolkens tillgångar.
Det handlar om flera hundra år av missförhållanden som i sig är en produkt av dominans. Det finns ett rasistiskt system implementerat som upprätthåller och reproducerar sig självt, sa hon till tidningen, samtidigt som hon påpekade att den politiska, ekonomiska och sociala situationen i Honduras ständigt försvåras.
Berta var också väl medveten sin egen utsatthet, som hon uttryckte i en intervju år 2013:
Jag vill leva, det finns många saker jag fortfarande vill göra i den här världen. Jag vidtar säkerhetsåtgärder, men i slutändan, i detta land där det är total straffrihet är jag sårbar. När de vill döda mig kommer de att göra det.
Human Rights Watch rapporterar att Honduras myndigheter är ineffektiva när det gäller att utreda övergrepp och ge skydd åt dem som riskerar att utsättas för våld. I en utredning från 2013 som undersökte 29 mordfall och två bortföranden som skett i Bajo Aguán-dalen mellan 2010 och 2012, framkom att inget av dessa fall hade resulterat i en enda fälld inför domstol. I augusti 2015 var fallen fortfarande inte lösta. I Bajo Aguán har företag som producerar palmolja avhyst de lokala småbrukarna från sina marker under våldsamma omständigheter och de som satt sig emot företagen och dess vakter har inte sällan råkat illa ut. Berta Cáceres var en av ledarna för en grupp som kämpade för att sanningen om de människor som försvunnit i området till följd av konflikterna skulle uppdagas.
Oron för att mordet på Berta Cáceres inte kommer att klaras upp är stor och har fått över 50 organisationer runt om i världen att skriva under ett öppet brev till president Juan Orlando Hernández. I brevet kräver de att en oberoende internationell undersökning ska reda ut omständigheterna kring mordet av Berta Cáceres.
I Sverige organiserade Latinamerikagrupperna en manifestation i Stockholm den 8 mars för att uppmärksamma fallet och kräva rättvisa.
Fakta om Copinh
Copinh, Consejo de Pueblos Indígenas de Honduras, har kämpat för ursprungsfolkens rättigheter i Honduras sedan 1999 och Berta Cáceres var en av rörelsens grundare. Högst på Copinhs dagordning står rätten till kollektivt ägande. Rörelsen har även skapat egna skolor, förskolor, hälsovårdscentraler och ett utbildningscenter.
Lisa Karlsson
Kommunikatör på Latinamerikagrupperna, redaktör för Röster från Latinamerika samt för nyhetssajten Latinamerika.nu.
Artikeln publicerades ursprungligen på Latinamerika.nu.
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Ansvarig redaktör: Linn Hultqvist, redaktör Kvinnor, fred & säkerhet
Lämna ett svar