Försvarsminister Peter Hultqvist har vunnit stor respekt sedan han tillträdde. Men när debatten om Nato och värdlandsavtalet nu tagit fart både i samhället i stort och inom socialdemokratin så är han ordentligt pressad. Stina Oscarson, samhällsdebattör och dramatiker, kritiserar försvarsministern senaste utspel som misstänkliggör kritiker både inom och utanför de egna leden. Det borde istället vara dags för självrannsakan och dialog om både Nato och värdlandsavtalet.
I söndagens Dagens nyheter är en stor intervju med vår försvarsminister. Socialdemokraten Peter Hultqvist. Och har är märkbart pressad. Varför? Den interna debatten om Nato och värdlandsavtalet har äntligen kommit igång inom partiet. Han säger att debatten i sig inte är något problem. Det är bara det att folk tycker fel saker. För de läser inte det aktuella avtalet som han gör.
Och vågar nu även säga det högt. Till och med inom hans eget parti. Och istället för att, som sig bör i en seriös debatt, bemöda sig om att bemöta motståndarnas starkaste argument blir högt respekterade personer indirekt anklagade för att gå ärenden åt Ryssland.
Jag är inte medlem i socialdemokraterna. Inte i något annat parti heller för den delen. Men har under många år iakttagit partikulturen i vårt, än så länge, största parti. Och det gör mig bekymrad. För demokratin. Även riksdagsledamöter från regeringspartiet mp får för övrigt se sig omyndigförklarade för att de på helt demokratisk väg skrivit en motion för att vinna tid att reda ut oklarheterna i avtalet.
Hultqvist upprepar gång på gång att det är allvarligt att det sprids myter och lögner om Natosamarbetet. Detta är ingen smyganslutning säger han. Och utredningen har varit ute på remiss. Så saken anses klar. Nu förväntas partimedlemmar och andra lita på honom. Och det är klart. Avtalet är ju tänkt att börja gälla första juli så det är bråttom. Trots att frågetecknen handlar om stora frågor som Natobaser, kärnvapen och immunitet.
Han talar om den systematik med vilken felaktigheterna sprids. Men inte ett uns av självrannsakan. Inte en tillstymmelse till att ställa frågan: Kan vi ha gått för fort fram? Kanske är avtalet inte så tydligt eftersom så många, även säkerhetspolitiskt kunniga personer, missförstår det? Och kanske var det dumt att bara betrakta avtalet som en teknisk fråga och inte göra en säkerhetspolitiskt analys? Och kanske var det dumt att skicka utredningen på remiss mitt i semestern och helt hoppa över alla folkrörelser?
Oavsett vad man tycker om Nato och det aktuella avtalet måste jag säga att jag finner den systematik med vilken ledande socialdemokrater det senaste året tackat nej till att medverka i offentliga debatter om Nato där kritiska röster funnits med anmärkningsvärd.
Och särskilt anmärkningsvärt blir det eftersom Hultqvist, med de personer han kritiserar, delar uppfattningen att Sverige inte ska gå med i Nato.
Att ibland våga tvivla på sin egen övertygelse, att överväga om det ligger något i vad ens kritiker säger är demokratins immunförsvar. På vilken position man än sitter. Och hur mycket prestige man än lagt i en fråga.
Stina Oscarson
Regissör, dramatiker, skribent och samhällsdebattör
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Ansvarig redaktör: Robert Egnell, chefredaktör, ansvarig för Fredsbyggande, Inrikespolitik, Terrorism & radikalisering, Europa.
Gunnar Sandell säger
Så klok! Hörde dig i morron-TV också. Bara att buga och hoppas att fler hör, läser, förstår och reagerar. Natonärmandet är ett gigantiskt hot
Gunnar Vagerstam säger
Bra Stina! Och DN:s krigsreporter torgför Hultqvists svepande tolkningar av värdlandsavtalet ( t ex att Sverige TVINGAS ta emot Natos kärnvapen).
Reportern jamsar med utan relevanta motfrågor. T ex frågan: Vem säger det?
Jösses, det räcker väl, som s-kritiker också säger, att avtalet öppnar för det!
Stig Henriksson säger
Bra!
Jag blev närmast chockad över att både i DN och nästa dag på rikskonferensen i Sälen i princip – dock utan namns nämnande – bli förklarad som landsförrädare och i Putins sold.
För att direkt apostroferad i Sydsvenskan (17 jan) läsa Per T Ohlssons tirader om “nackskottsnostalgiker” mm.
Varianter på “när argumenten tryter; höj rösten”?
Anna-Lisa Björneberg säger
Bra Stina! Rent rakt och begripligt. Ett stöd för alla oss som skrivit svar på remissvar- vi är många fredsföreningar som gjort det. Det är det alldeles tyst om! Hoppas Hultqvist nu svarar renhårigt!
monica dahlby säger
Jag frågar mig allt oftare och på allvar:Vem styr egentligen Sverige?Förstår de i regeringen e g e n t l i g e n vad de håller på med. Är de möjligen hotade. Existerar det någon sorts vapen som påverkar människors hjärnor i riksdag och regering?Är det folket i de stängda rummen i EU-kommissionen och Rådet som tagit över helt.
Måste vi kanske faktiskt gå ur EU för att slippa bli indragna i fler krig?Om det är så att inte ens v och mp säger nej till värdlandsavtalet så är jag faktiskt djupt bekymrad över tillståndet i maktens hus i Stockholm.