Mänsklig Säkerhet

Ett nätmagasin med syfte att bredda, fördjupa, informera och nyansera den säkerhetspolitiska debatten i Sverige

  • Förstasidan
  • Debatt
  • Analys
  • Ämneskategorier
    • Bistånd & utveckling
    • Diplomati & dialog
    • Folkrätt
    • Fredsbyggande
    • Inrikespolitik
    • Klimat & säkerhet
    • Kvinnor, fred & säkerhet
    • Press- och yttrandefrihet
    • Terrorism & radikalisering
    • Utrikespolitik
  • Geografiska områden
    • Afrika
    • Asien
    • Kina
    • Europa
    • Latinamerika
    • Mellanöstern
    • Ryssland
    • USA och Nordamerika
  • Fredens framtid
  • Om magasinet
    • Vår idé
    • Utgivning, policy och syfte
    • Skriv för oss
    • Skribenter
    • Redaktionen
  • Kontakt
  • English

Välkommen tillbaka till Mänsklig Säkerhet

2016-01-07 By Robert Egnell 1 kommentar

Robert Egnell foto Rickard Kilström
Foto: Rickard Kilström

Gott nytt år kära läsare och välkomna tillbaka till Mänsklig Säkerhet och vad vi hoppas blir en ljusnande vår på många olika sätt. Ett första positivt steg var att jul- och nyårshelgen passerade relativt stillsamt.

Ledigheten har tillåtit både skribenter och redaktörer att ladda batterierna, men också att tänka strategiskt inför framtiden. Under våren kommer vi introducera flera nyheter som vi hoppas kommer att uppskattas av er läsare. Det har passerat åtta månader sedan vi lanserade magasinet med buller och bång och vi vägrar att luta oss tillbaka och gå på rutin. Vi har redan publicerat 142 artiklar av en kvalitet vi är mycket stolta över och det faktum att läsekretsen bara växer och växer är tecken på att ni uppskattar det vi gör. Vår känsla av att det finns ett stort behov av en ny plattform för säkerhetspolitisk diskussion tycks ha varit helt riktig.

Då som nu ser vi med oro på det faktum att debatten under de senare åren blivit allt smalare, både när det gäller hotbilden och de instrument Sverige kan tillämpa för att öka vår säkerhet. Syftet med magasinet är därför fortsatt att bidra med nya perspektiv – att bredda, fördjupa, informera och därmed nyansera den säkerhetspolitiska debatten. Titeln Mänsklig Säkerhet är ett internationellt begrepp som syftar till att flytta fokus från staters säkerhet till människornas. Begreppet hjälper oss att skaka om debatten genom att våga ställa svåra frågor om vad säkerhet egentligen är, vem den är till för, och hur den ska uppnås. Nya frågor ställs, nya perspektiv belyses, och frågor som inte får tillräcklig uppmärksamhet i det konventionella säkerhetspolitiska samtalet lyfts fram.

Under magasinets korta livstid har vi bevittnat en ovanligt händelserik internationell utveckling inom säkerhetsområdet. Terrorattacker runt om i världen, kriget i Syrien, IS fruktansvärda härjningar, flyktingkatastrofen och den fortsatta radikaliseringen, har bidragit till stort mörker och pessimism. Samtidigt sker dock viktiga framsteg runtom i världen. De framgångsrika förhandlingarna med Iran om användningen av kärnteknik, fredsprocessen i Colombia, normaliseringen av relationerna till Kuba, klimatavtalet i Paris och mycket mer skiner upp i mörkret. Precis som Isak Svensson påpekade i sin årskrönika, “fyra hoppfulla fall bör särskilt lyftas fram när man studerar året 2015: Tunisien, Colombia, Myanmar, och Filippinerna”.

Att bråka om huruvida vi ska vara optimistiska eller pessimistiska tjänar ingenting till. Däremot är det oerhört viktig att inte resignera inför våldet och acceptera det som givet och som “det internationella relationernas tragedi” i realisten John Mearsheimers ord. Det finns ingenting i krig och konflikter som är givet eller naturligt och vi får inte acceptera de negativa spiralerna utan ständigt kämpa för förebyggande, de-eskalering, ökad förståelse och avspänning. Detta är nödvändigt och långt ifrån naivt. Ibland kräver det till och med sin beskärda del av våld.

Sedan lanseringen har vi i denna kontext fokuserat på ett bredare säkerhetsbegrepp och lyft fram klimathot, radikalisering och terrorism, sjukdomar och pandemier, brott mot mänskliga rättigheter, internationell brottslighet och sexuellt våld som några exempel. Vi har för den sakens skull inte släppt blicken från de konventionella hoten och maktinstrumenten. Vi har också förespråkat och belyst en större säkerhetspolitisk verktygslåda med olika instrument, processer och metoder som hjälper oss att skapa säkerhet. Det militära instrumentet är praktiskt taget verkningslöst när det gäller att hantera klimathot, epidemier och fattigdom, men även mot terrorism och stater som söker destabilisera sina grannar. Vi har därför satsat på konfliktförebyggande och fredsbyggande, diskuterat vilka instrument som kan användas för att förhindra att motsättningar eskalerar till väpnad konflikt: diplomati och dialog, utbildning och ekonomisk utveckling, jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter.

Artiklarna har alldeles uppenbart fångat ert intresse och vi är mycket tacksamma för det läsarengagemang som vi konstant upplever. Anledningen till det stora intresset är givetvis den stora kunskap som våra skribenter bidrar med. Bredden och djupet på den kompetens som representeras i magasinet har verkligen levererat. Precis som vi förutspådde har mångfalden av både akademisk bakgrund och intellektuella intressen och inriktningar varit den allra största styrkan.

Mänsklig Säkerhet är politisk obunden, ideellt driven, men alla som skriver i magasinet, utom de som bidrar till debattsidan, stöder vår gemensamma programbeskrivning. Den löpande publiceringen av artiklar tycker vi har fungerat och vi ser med glädje att ni som läsare och skribenter inte bara prenumererar på nyhetsbrevet, följer oss på Twitter och Facebook, utan att ni också ofta kommenterar och sprider våra artiklar. Vi är helt beroende av ert stöd med att sprida informationen om oss och våra artiklar.

Än en gång, gott nytt år och varmt välkomna tillbaka till nätmagasinet Mänsklig Säkerhet. Vi ser fram emot att fortsätta bredda, nyansera och fördjupa den säkerhetspolitiska diskussionen under våren!

Robert Egnell

Chefredaktör. Professor vid Försvarshögskolan och senior fellow vid Georgetown University.

Print Friendly, PDF & Email

Arkiverad under: Analys, Bistånd och utveckling, Diplomati och dialog, Försvarsmakten, Fredsbyggande, Inrikespolitik, Klimat och säkerhet, Kvinnor, fred och säkerhet, Utrikespolitik Taggad som: mänsklig säkerhet

Kommentarer

  1. Thomas Åkerblom säger

    2016-01-09 kl. 11:00

    Hej Robert !

    Med anledning av din betoning av behovet av konfliktförebyggande åtgärder efterlyser jag snarast internationell debatt och handling i syfte att kraftfullt adressera nedanstående allvarliga hot mot såväl mänsklig som nationell och regional säkerhet. Hoppas Mänsklig Säkerhet kan bidra med bra initiativ !

    1. Risken för social oro och regimkollaps i Ryssland och Kina pga dramatiskt försämrade förutsättningar,
    vilket med all sannolikhet skulle leda till maktvakuum och explosiv anarki i uppenbar brist på möjliga
    regeringsalternativ.

    2. Risken för att samma regimer, inför sagda hot mot sin existens, blir allt mer repressiva mot oliktänkande
    och demokratiska krafter samtidigt som deras utrikespolitiska agerande blir ännu maktfullkomligare för
    att avleda de egna befolkningarnas missnöje med tilltagande brister på hemmaplan.

    Hur är då en fredlig och positiv maktförändring möjlig i Ryssland och Kina – liksom i andra länder med liknande negativa förutsättningar ?

    Trots ovanstående risker vidhåller jag behovet av förstärkta sanktioner mot Ryssland i syfte att förmå Putin-regimen att backa från sitt agerande avseende framför allt Syrien och Ukraina. Världssamfundet får inte längre tolerera onödiga krig med dess fullständigt oacceptabla och ofattbara konsekvenser i form av mänskligt lidande och enorma ekonomiska kostnader.

    Vänliga hälsningar

    Thomas Åkerblom
    Nyköping

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Trött på traditionella säkerhetsperspektiv?

Vi tänker kritiskt men konstruktivt, nytt och brett, innovativt och jämställt om dagens säkerhetspolitiska problem och lösningar.
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter

Rekommenderade inlägg

Människorna i Gaza lever och dör utan att någonsin se Palestina

2019-10-23 By Muhammad Shehada

Att läka folkmordets sår

2019-09-12 By Joakim Molander

De osynliga flyktingarna

2019-01-29 By Johan Schaar

Nyhetsbrev

Skriv upp dig för de senaste artiklarna i våra nyhetsbrev! Nyhetsbreven skickas en gång i månaden.

Senaste Kommentarer

  • Jahanara Nuri om Julhälsning från redaktionen för www.manskligsakerhet.se
  • Göran Beskow om Ny typ av människohandel kopplade till cyberbedrägerier
  • Christian Sundgren om Från befrielseledare till diktator
  • Åsa Öhrman Engvall om Reflektion – Om hopp i skamlöshetens tid

Etiketter

Afghanistan Afrika bistånd Colombia demokrati EU feminism FN folkrätt fred fredsbyggande Försvarsmakten Försvarspolitik Irak Iran IS Islamiska Staten Israel Kina klimat konflikt konfliktförebyggande korruption krig kvinnor fred och säkerhet kärnvapen Libyen Mellanöstern migration mänskliga rättigheter mänsklig säkerhet NATO Palestina radikalisering Ryssland Saudiarabien Sverige Syrien Säkerhet säkerhetspolitik terrorism Trump Ukraina USA utrikespolitik
Deprecated: Åtgärds-hooken genesis_footer_creds_text är föråldrad sedan version 3.1.0! Använd genesis_pre_get_option_footer_text i stället. Det här filtret stöds inte längre. Du kan nu ändra sidfotens text med hjälp av temainställningarna. in /customers/0/1/a/manskligsakerhet.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5758