ANALYS Nätmagasinet Mänsklig Säkerhet har länge belyst Sverigedemokraternas ambition att definiera och stärka den svenska ”nationen”. Politiken rör både invandring och sådant som anses splittra nationen, t ex genus som rör maktanalyser och rättigheter. SD har återkommande presenterat riksdagsförslag mot fri opinionsbildning och forskning. Dessa förslag som nyss ansågs verklighetsfrämmande och extrema håller nu snabbt på att genomföras i samverkan med regeringen.
Vi välkomnar alla läsare och skribenter till en ny termin med nätmagasinet Mänsklig Säkerhet som fortsätter vara ett forum för analys, reflektioner och debatt.
Nedan ser ni höstterminens första text.
SD:s ritning för samhällsbygget presenterades före valet
I en kortfattad riksdagsmotion före Tidöavtalet, nr 2020/21:601, benämnd ”åtgärder mot institutionaliserad korruption” lade Josef Fransson (SD) fram en rad drastiska förslag som radikalt skulle påverka fri debatt och oliktänkande i Sverige och skapa en mycket smal åsiktskorridor. Förslagen präglas av Donald Trumps tänkande om den djupa staten som motverkar folkets intressen. Det angivna syftet var att ” vitalisera den svenska demokratin och ge de bästa ideerna möjlighet att konkurrera på en öppen marknad”.
SD:s motivering var att det pågått ”en indirekt men högst påtaglig ideologisk styrning av en rad statsbärande institutioner som myndigheter, public service och stora delar av utbildningsväsendet (..,) och att ”pengar strömmar till fickorna på organisationer som håller på med opinionsbildning samtidigt som postmoderna anti-vetenskapliga ideologier får ett allt starkare grepp om akademin”. Särskild kritik riktades mot beaktandet i olika sammanhang av ”ovidkommande faktorer” som klimat, genusforskning och identitetspolitik.
Idag, med Tidöpartiernas riksdagsmajoritet och en i frågorna passiv opposition, håller motionens extrema förslag på att genomföras i snabb takt.
- I motionen föreslås att riksdagen beslutar om en ”reformering” och bantning av public service. Utredningens förslag har nu lagts fram, om än mindre drastisk än väntat, men innebär bl a att public service ska vara ”lyhörd” för folkliga synpunkter. En föraning om vad som kan ske var när SVT beslöt att dra in den viktiga tjänsten som klimatreporter.
- Motionen föreslår också att presstödet dras in. Beslut har nu fattats om indraget presstöd för tidningar med små upplagor, som bevakar just klimat och kvinnors rättigheter, t ex Syre och Fempers.
- Motionen föreslår halverat partistöd. Regeringspartierna och SD, som själva beräknas erhålla stöd från marknadsaktörer och välbärgade privatpersoner, tillsatte en utredning som skulle drabba just det största oppositionspartiet, S, genom att begränsa stödet via lotteriverksamhet.
- I motionen krävdes reglering av forskningsmedel och begränsning av det som benämns ”myndighetsaktivism”. Ansvarig minister från L har visat på ambitionen att styra forskningen och bl a begränsat mandattiden för styrelseledamöter på universiteten.
- Motionen föreslår nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten, Brottsförebyggande Rådet, Sida och Allmänna Arvsfonden. I motionen förordas också att fackförbunden ska fråntas rätten att administrera a-kassan, en åtgärd som drastiskt skulle försvaga fackligt arbete, ett arbete som SD anser splittrar nationen.
- Utan närmare motivering krävs också förbud för offentligt stöd till föreningar som producerar ”ideologier och propaganda” och motionen pekar särskilt ut Folkbildningsrådet och KRAV. Åtgärder med detta syfte har med råge genomförts av regeringen och SD som skurit ner på bidrag till folkbildning, studieförbund och civilsamhälle. Detta var några av regeringsunderlagets allra första åtgärder efter makttillträdet 2022 och drabbade det civilsamhälle som utgör en vital del av den svenska demokratin.
Det ska också noteras att i tillägg till de krav som fanns i motionen så ligger nu förslag på bordet om att regeringen ska få rätt att genomdriva undantagstillstånd i vårt land. Och att polisen ska få rätt att förbjuda demonstrationer med hänvisning till att de kan skada landets relationer till främmande makt.
Mot bakgrund av dessa genomgripande begränsningar av opinionsbildningen är det anmärkningsvärt att SD:s toppskikt aktivt uppmuntrat till koranbränningar, även uppenbara provokationer när skriften lindats in i bacon och hånats, åberopande att skändningarna är del av den svenska yttrandefriheten.
Ett dagsaktuellt typexempel: biståndets omstöpning
I Dagens Nyheter 1 september redovisas hur regeringen och SD i grunden stöper om biståndet – med fokus på det bistånd som förmedlas genom enskilda organisationer; folkrörelser, kvinnoorganisationer och fackförbund.
Allt rivs upp i grunden och ingångna avtal bryts.
Processen drabbar biståndsmottagare, som den kvinna i Burkina Faso som arbetar mot könsstympning och de unga flickor hon skulle skydda. Men udden kan också ses som riktad mot de organisationer som faller inom ramen för vad som i SD:s motion betecknades som ”aktörer som producerande ideologier och propaganda”.
Den snabbhet – eller det hafsverk – som präglat processen innebar att Sida endast fick fem veckor på sig för att redovisa konsekvenserna om myndigheten skulle ta över förmedlingen av de 1,8 miljarder kronor som de 17 i civilsamhället tidigare ombesörjt. Analysen visade att kostnaden av förstatligandet skulle uppgå till 768 miljoner kronor om året – och kräva 549 nya tjänster på myndigheten.
Tystnadskulturen brer ut sig men veteraner som Lena Ingelstam, generalsekreterare på plattformen Forum, med lång erfarenhet av chefsbefattningar på Sida, finner det anmärkningsvärt att regeringen och SD signalerar till omvärlden att avtal kan brytas, och att förändringarna kan genomdrivas utan vare sig dialog eller konsekvensanalyser.
Bistånds- och handelsministern Johan Forsell använder dock traditionella honnörsord för att motivera arbetet och hävdar att syftet är smartare bistånd som ökar kvalitet, effektivitet och transparens. Men på frågan om hur ambitionen att få in fler marknadsbaserade aktörer kan förenas med insyn och transparens duckar han liksom på frågan om kostnaden på trekvarts miljarder kronor årligen om Sida skulle ta över civilsamhällets roll. Han noterar också att nu är det bråttom: besluten om stödet till civilsamhället ska träda i kraft vid nyår.
Är regeringens och SD:s ambition med omstöpningen av Sida att bekämpa oegentligheter eller att begränsa civilsamhället ”propaganda” och demokratiska samtal och meningsutbyten?
Om regeringen och SD primärt velat komma åt ”institutionaliserad korruption” och värna om skattebetalarnas pengar hade det varit både smartare och effektivare att rikta blickarna mot andra statliga verksamheter än de 1,8 miljarder i biståndsmedel som civilsamhället fördelar. Ett exempel är byggsektorn, som omsätter flera hundra miljarder kronor och där det återkommande förekommer uppgifter om oegentligheter i form av ”institutionaliserad korruption” bakom ingångna avtal. https://www.byggindustrin.se/affarer-och-samhalle/brott-straff/bygg-i-sarklass-mest-drabbat-av-mutor-28754/. En annan kostsam samhällssektor där skattepengar borde användas mer smart och effektivt är vägbyggen och övrig infrastruktur, präglat av notoriska problem med att hålla de mycket omfattande budgetramar som politiker fattar beslut om och som bekostas av alla oss skattebetalare.
Det borde vara självklart med samma nitiska genomlysningar av bygg- och vägsektorn som de som rör biståndet.
Tidöpartiernas agenda inriktas på att begränsa utrymmet för fritt tänkande i civilsamhälle och bland forskare
Inte bara SD utan regeringen som helhet driver nu på åtgärder i enlighet med SD:s motion 2020/21:601.
Målet är knappast att åtgärda korruption och slöseri med skattemedel utan snarare att begränsa mångfald och fritt tankeutbyte.
Nätmagasinet Mänsklig Säkerhet vill se större debatt kring dessa frågor och inbjuder till inspel om vad som sker, båda om specifika aspekter och mer övergripande tendenser under vår nuvarande Tidö-regering. Självklart välkomnas också texter om den nya biståndspolitiken vars uttalade syfte är att gynna svenska marknadsaktörer.
Gerd Johnsson-Latham, chefredaktör för Mänsklig Säkerhet
Redaktör: Johan Schaar
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta redaktionen på red.manskligsakerhet@gmail.com.
Ge ett frivilligt bidrag till vår redaktion och stötta fler nytänkande perspektiv på säkerhetsfrågor! Swish: 123 383 91 31, Banköverföring: SEB 5215 – 1116611
Jan Winter säger
Tack Gerd Johnsson-Latham! Vi behöver den här typen av sammanfattningar/analyser. I en tid när vi alltmer uppvisar likheter med den (långsamt) kokta grodan. Vi har allt svårare att se mönstret och ideologin. Denna text delas.