DEBATT Svenskt totalförsvar blockeras av flera ideologiska låsningar. En är oviljan att ge staten en aktiv samordningsroll vilket hänvisar oss till marknadsaktörers särintressen och ofta kortsiktiga tänkande. En annan är subventionerna av fossila bränslen som gynnar Ryssland genom vårt fossilberoende. En tredje är prioriteringen av kärnkraft – som skjuter upp utfasningen av fossila bränslen. Sammantaget gynnar inte detta mänsklig säkerhet.
Bilismen i fokus. FOTO: Cars By David, Flickr.
Totalförsvar kräver samlade och kraftfulla insatser
Försvarsberedningen betonar i sin delrapport i december 2023 betydelsen av att värna centrala säkerhetsintressen på bred front. Beredningens ordförande, moderaten Hans Wallmark, framhåller att Sverige måste stärka förmågan att motstå hot och att samhällets motståndskraft kräver ett samlat och starkt totalförsvar som bl a innefattar civilt försvar.
Wallmark konstaterat dock att för detta samlade synsätt ”saknas en samhällsplanering, en kultur och ett förhållningssätt i såväl offentlig som privat verksamhet”.
Inom klimatrörelsen har det länge påpekats att bristen på samordning, som är avgörande för planering i skarpa lägen, bottnar i den avreglering och det marknadsberoende som nu präglar samhället. Det har försvårat ett genomgripande, framsynt och hållbart klimatarbete. Nu försvårar det också ett angeläget stärkande av totalförsvaret. Tvärtom har det existerande marknadsfokuset gjort det möjligt för exempelvis Kina – ett av de tre länder som spionerar mest mot Sverige – att köpa sig in i svensk kraftförsörjning och lägga bud på hamnar.
Idag saknar staten – dvs vi alla gemensamt – beslutsrätt över centrala, numera privatägda, samhällsfunktioner som kraftförsörjning, infrastruktur och sjukvård. Detta bromsar, blockerar eller rent av omöjliggör ett effektivt totalförsvar som kräver långsiktig planering, samordning och styrning för att uppnå god samhällsnytta. Givetvis försvårar det också livsviktigt klimatarbete.
Idag måste Sverige hantera flerfaldiga hot, t ex klimathot med översvämningar och skogsbränder och pågående ryska liksom kinesiska och iranska cyberhot mot myndigheter, sjukhus och företag.
Sådana angrepp mot svensk säkerhet kan komma att intensifieras, exempelvis när Sverige förstärker trupp i Baltikum inom ramen för det ansvar som följer på NATO-samarbetet. Den lättkränkte despoten i Moskva kan provoceras och vilja markera ännu tydligare mot Sverige. Då räcker det inte med militärt försvar utan då krävs breda back-up-system i ett totalförsvar med elförsörjning, internet, infrastruktur, livsmedelsförsörjning och sjukvård.
Allt detta har sedan länge framhållits som väsentliga delar av hållbar utveckling, som innefattar såväl klimatsatsningar som social och ekonomisk välfärd.
Som påpekats av forskarna Marcus Larsson och Göran Finnveden i en artikel i Mänsklig Säkerhet sammanfaller ofta åtgärder som rör totalförsvaret med det som krävs inom klimatområdet. Att som nu skära ner på klimat- och miljöarbete är därmed helt kontraproduktivt när totalförsvaret behöver stärkas.
Fastklamrandet vid Putin-vänliga fossila lösningar
Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet (SITE) vid Handelshögskolan i Stockholm, har vid upprepade tillfällen uppmanat regeringsunderlaget att stoppa oljeimport och vårt fossilberoende som ekonomiskt göder Rysslands krigskassa och rysk ekonomi.
Sedan Becker utfärdat dessa varningar har Sveriges regering istället ökat de fossila subventionerna och därmed konsumtionen av fossila bränslen och gjort bensin och diesel billigare. En annan väg som varken skulle ha gynnat Putin eller genererat mer fossila utsläpp hade varit att istället i likhet med i flera andra länder rikta stödet till fattigare hushåll när f f a livsmedelspriserna sköt i höjden.
Istället valde regeringsunderlaget att utforma stödet utifrån kraven från starka påtryckningsgrupper, främst bland privatbilister. Trots att så många som en tredjedel av landets hushåll saknar egen bil och är hänvisade till kollektivtrafik – som haft ännu större kostnadsökningar än bilismen. För övrigt har många mer välbärgade hushålltvå eller fler bilar fast de bor i tätorter med bra kollektivtrafik.
Så medan Sverige fördubblar anslagen till det militära försvaret fördubblar regeringen alltså samtidigt redan alltför höga fossila subventioner.
Med ena handen gynnar regeringsunderlaget alltså Putin, utan större protester från oppositionen, och med den andra satsas på det militära försvaret. Men det sker bl a på bekostnad av den redan pressade sjukvården som nu krymps ytterligare, trots att det borde utgöra en väsentlig del i totalförsvaret.
Detta främjar varken totalförsvaret eller klimatet.
Putin gynnas också av att kulturkriget mobiliserar stöd för fossilberoendet
Kulturhistorikern Alexander Etkind påpekar i sin bok ”Russia against Modernity” (presenterad i DN 26 januari av den ryske journalisten Peter Pomerantsev) att den ryska krigföringen i Ukraina är ett kulturkrig. Det bottnar i ryskt intresse av att cementera västs oljeberoende som gynnar rysk ekonomi. Etkind pekar på hur oljeberoendet ofta uppmuntras av diktaturer som i Mellanöstern och Venezuela, vilka i likhet med Ryssland också har en extremt konservativ samhällssyn präglad av homofobi och misogyni vid sidan av motstånd mot fossil utfasning. Dessa positioner ser vi också i västvärlden, bl a inom det svenska regeringsunderlaget.
Beklagligt förefaller dessa ohållbara och skadliga Putin-vänliga värderingar nu lyftas fram mycket aktivt inför EU-valet i juni.
Det är föga förvånande att den högerextremism som frodas på många håll i västvärlden ofta aktivt stöttas av Ryssland, som gynnas av en värld som aktivt misskrediterar grön ekonomi och istället lovordar bilism och fossil konsumtion. Det är också uppenbart hur extrem-högern gjort kampen för fortsatt fossilberoende och privatbilism till centrala och bärande ideologiska frågor. Detta belystes nyligen på en forskarkonferens i Uppsala – The Political Ecologies of the Far Right 2024.
Vi har också sett hur justitieminister Strömmer utlovat utredningar om att skärpa straffen för demonstranter som blockerar bilismen, från nuvarande böter för allmänfarlig skadegörelse till upp till fyra års fängelse för sabotage.
Satsningar på kärnkraft, inklusive mindre reaktorer (SMR)
Tidöavtalet är tydligt i all sin motsägelsefullhet: ingen särskild energiform ska gynnas – men kärnkraften, och bara den ska få särskilda statliga lånegarantier. Med en prislapp för skattebetalarna som ständigt tycks växa och minska utrymmet för andra betydligt mer angelägna utgifter.
Eftersom kärnkraften inte blir operativ i närtid förlänger den vårt fossilberoende.
Ett annat problem med kärnkraften är att de är sårbara för angrepp av drönare och artilleri vilket de ryska angreppen mot kärnkraftverken i Ukraina visat. Ju fler de blir – om Sverige ska satsa på många mindre reaktorer – desto mer ökar riskerna för angrepp från såväl despoten Putin som från olika terroristgrupper.
Även kärnkraftsutbyggnaden kan alltså på flera sätt spela Putin i händerna.
Vad ska försvaret inriktas på?
Sammanfattningsvis står idag en rad ideologiska blockeringar i vägen för ett stärkt svenskt totalförsvar. Ett försvar som bl a innefattar klimatåtgärder.
Anledningen är att dagens politiker i första rummet försvarar marknadsekonomin. Och privatbilismen.
Istället krävs – som Hans Wallmark efterlyste – ett helhetsgrepp inriktat på landets samlade motståndskraft. I detta styr inte särintressen utan sektorer och aktiviteter ingår i ett smart, effektivt svenskt totalförsvar som kan möta både klimathot och den människoföraktande despotiska ryska regimen i vårt närområde.
Gerd Johnsson-Latham, chefredaktör för Mänsklig Säkerhet.
Redaktör: Johan Schaar
För att göra ett bättre redaktionellt arbete vill vi på Mänsklig Säkerhet ta reda på vad våra läsare tycker om vår utgivning fyll gärna i vår LÄSAR-ENKÄT, tack för hjälpen!
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta redaktionen på red.manskligsakerhet@gmail.com.
Ge ett frivilligt bidrag till vår redaktion och stötta fler nytänkande perspektiv på säkerhetsfrågor! Swish: 123 383 91 31, Banköverföring: SEB 5215 – 1116611
Lämna ett svar