ANALYS Försöket i Australien att skriva in rättigheter i grundlagen för ursprungsbefolkningen misslyckades kapitalt. I en folkomröstning nu i oktober om ”The Voice” blev det en överraskande stor seger för nejsidan – i landet som helhet och i de enskilda delstaterna. I våras kunde läsare av Mänsklig Säkerhet ta del av både förslaget, debatten och bakgrunden, länk här.
Aboriginsk konst på St. Mungo Museum of Religious Life & Art, Glasgow. Foto: dun_deagh / CC
Som framgår hade premiärminister Anthony Albanese, Labor, utställt löften om en folkomröstning efter sin valseger 2022. Albanese hade tårar i ögonen i mars i år när han till sist kunde presentera den slutgiltiga texten till frågan som skulle ställas till folket.
Opinionsmätningarna tydde på att ja-sidan hade medvind. Men samtidigt visste alla att det är mycket svårt att göra ändringar i grundlagen. Utöver en majoritet av rösterna krävs övertag i fyra av de sex delstaterna.
Temperaturen i debatten steg allteftersom valdagen närmade sig, med hätska utspel från bägge sidor.
Det tog bara en och en halv timme att sammanställa resultatet där 60 procent var emot, 40 procent för. I delstaterna fick ja-sidan som mest 45 procent i Victoria och som minst 32 procent i Queensland. Den enda valkretsen med majoritet för Voice var området kring huvudstaden Canberra, Australian Capital Territory. Detaljerad grafik visar att storstadsinvånare var mer positiva än folk på landsbygden, här från tv-bolaget ABC.
I talet efter nederlaget tryckte Albanese på behovet av enighet och framhöll att själva grundfrågan – bristerna i ursprungsfolkens ställning i landet – inte får försvinna.
Oppositionssidans Peter Dutton sade för sin del att folkomröstningen var onödig och bidrog till splittring i landet.
Karin Henriksson, mångårig medarbetare i Mänsklig Säkerhet och författare till en rad böcker om Förenta Staterna, senast hösten 2023 med ”USA-politiken från A till Z”
Redaktör: Gerd Johnsson-Latham
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta redaktionen på red.manskligsakerhet@gmail.com.
Hjälp! Nätmagasinet Mänsklig Säkerhet har ebb i kassan. Vi vänder oss därför till läsare och andra som vill stödja vår ideella oberoende analyserande journalistik. Vi ber om bidrag, en slags ”prenumerationsavgift”, om 200 kronor eller mer. Swish- och kontonummer finns högst upp på sidan. Alla bidrag mottages med stor tacksamhet!
Lämna ett svar