ANALYS I kölvattnet av anfallskriget mot Ukraina har Moskvas inflytande på Cypern minskat avsevärt. Önationen har länge varit en populär destination för ryssar på solsemester- och för förmögna personer från länder som Ryssland som tvättat pengar eller placerat tillgångar i cypriotiska skalbolag med liten insyn. Relationerna mellan Moskva och den cypriotiska regeringen har varit goda då länderna haft både religiösa, kulturella och affärsmässiga band.
Cypern erbjöd under åratal ett så kallat gyllene passprogram i vilket inflytelserika oligarker och affärsmän från Ryssland köpte cypriotiskt medborgarskap för mångmiljonbelopp- och därmed rätten att bo i EU.
Men när Cyperns regering, efter viss tvekan, i linje med andra EU-länder införde sanktionspaket mot Ryssland och stängde luftrummet för ryska flygplan 2022 kom ryska investeringar på ön under granskning och den ryska turismen på Cypern avstannade. Helt plötsligt hade Cypern förlorat nära 25 procent av sina turister, vilket ryssarna tidigare utgjorde. Men Nicosia började snabbt blicka västerut och lyckades genom en aktiv marknadsföring mot EU-länder som Frankrike och Polen ersätta många av de uteblivna ryska turisterna, enligt siffror från cypriotiska myndigheter.
Ny våg av ryssar – de som är mot kriget och mot Putin
Nicosia må ha tagit avstånd från styret i Moskva och de ryska turisterna har försvunnit, men porten har inte stängts för ryska individer som planerar en mer långvarig tillvaro på Cypern. Ett år efter den ryska invasionen av Ukraina har ett nytt segment ryssar börjat dyka upp på ön: högutbildade unga ryska medborgare som jobbar inom branscher som IT och tech och som inte ser en framtid i sitt hemland. Och som inte sällan avskyr Putin-regimen.
Jämfört med andra EU-länder är det nämligen fortfarande relativt enkelt att som högutbildad utlänning få ett cypriotiskt arbetsvisum om du möter kravet på en månadslön på 2,500 euro i månadslön, vilket är långt över den ryska medianlönen.
På strandpromenaden i kuststaden Limassol blåser februarivindarna snåla. I ”Limassolgrad” som staden också kallas på grund av dess stora ryska befolkning är en av fem rysktalande. I parken invid stranden gungar ryska mammor med sina barn och ryska par rastar hundar.
På ett kafé invid strandpromenaden sitter tjugoåttaårige Alexey Drobyshev. Han är från S:t Petersburg, utbildad jurist och anti-krigsaktivist. Genom kontakter lyckades han ordna ett arbetsvisum till Cypern och jobbar sedan i juni förra året på ett lokalt IT-bolag i Limassol.
”När Ryssland tog en totalitär vändning var det dags för mig att lämna. Jobberbjudandet är en stor anledning till att jag kom hit. Jag kände att jag inte kunde åstadkomma något längre därhemma,” säger Alexey Drobyshev på perfekt engelska.
Cypern ett av få ställen förutom Georgien och Armenien där ryssar nu är välkomna
Som ung man var han också oroad över att bli indragen i mobiliseringen i hemlandet och bli ivägskickad till Ukraina för att strida i Putin´s krig. De flesta av hans vänner har också lämnat Ryssland till de få ställen ryssar fortfarande kan åka, framför allt länder som Georgien och Armenien. Utan arbetsvisum är det i nuläget dock svårt för ryska resenärer att ta sig till Cypern, menar Drobyshev. Visumkraven är strikta och överlag är det svårt för ryssar att leva utanför hemlandet eftersom ryska bankkonton och kreditkort är ”värdelösa” på grund av sanktionerna, säger han.
Cypern har också blivit en ventil för Drobyshev som är en stark motståndare till Putin-regimen och Kremls krigande i Ukraina. På fritiden organiserar han och hans vänner anti-krigsdemonstrationer i cypriotiska städer. Själv är han inte rädd för att bli utsatt på Cypern av aggressiva Putinsupporters i öns stora ryska diaspora eller av den ryska regimen. Men han oroar sig för eventuella konsekvenser för sin aktivism på ett annat plan. Hans familj bor nämligen kvar i Ryssland och är därmed inom direkt räckhåll för Kreml.
”Det är klart att jag är orolig för repressalier,” säger Alexey Drobyshev.
Ryssar bosatta i andra EU-länder har vittnat om att de blivit utsatta för aggressiva kommentarer och påhopp från lokalbor som tycker att alla ryssar åtminstone delvis är ansvariga för Putin´s krig. Men Drobyshev har bara goda ord att säga om flytten till Cypern där han mottagits på ett ”väldigt positivt” sätt av cyprioterna.
Nästa gång jag träffar honom är på årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, den 24 februari. Då går han fram och tillbaka med en megafon utanför den ryska ambassaden i huvudstaden i Nicosia och leder en demonstration för anti-krigsryssar.
”Frihet till Ryssland, fred för Ukraina,” ropar Alexey Drobyshev till jubel och applåder från demonstranterna. I händerna håller dem den alternativa ryska vita och blå anti-Putin flaggan och plakat som fördömer Kreml och kriget i Ukraina.
En av dem som kommit till demonstrationen är Anna och hennes man. Hon är i 30-årsåldern och från Moskva där hon jobbade på bank. Båda bär pins som det står ”Ryssar mot Kriget” på.
”Det är bra på Cypern för här kan du demonstrera,” säger Anna och pekar mot en grupp cypriotiska poliser som lugnt står och tittar på demonstrationen. ”Hade detta varit i Ryssland hade det varit annorlunda,” fortsätter Anna och skakar på huvudet.
Anna och hennes man kom till Cypern strax efter den ryska invasionen av Ukraina. I Ryssland ser de ingen framtid. Annas man arbetar här på ön medan hon själv söker arbete.
”Jag hoppas att Putin försvinner och att goda saker kommer hända i Ryssland,” säger Anna på frågan om hur hon ser på framtiden i hemlandet.
Efter demonstrationen ska de ryska anti-krigsdemonstranterna ansluta till ett Ukraina-rally en bit bort. Alexey Drobyshev beskriver relationerna mellan anti-krigsryssarna och ukrainarna på ön som goda överlag. Och den ukrainska diasporan på Cypern växer då över 16,000 ukrainska flyktingar kommit till önationen sedan inledningen på den ryska invasionen.
För Drobyshev är syftet med anti-krigsdemonstrationerna inte bara att som rysk medborgare visa motstånd mot Kremls krigsföring utan också att hitta likasinnade i den ryska diasporan på ön, då det är här han nu bygger sitt liv istället för i S:t Petersburg.
”Demonstrationerna är viktiga. Vi måste visa att vi står enade mot kriget,” säger Alexey Drobyshev.
Alexandra Sandels, journalist och analytiker verksam på Cypern
Redaktör: Gerd Johnsson-Latham
Lämna ett svar