ANALYS Den senaste årliga Civil Society Report visar en rad motgångar för civilsamhällets nätverk och organisationer. Men också viktiga landvinningar – bland dem den medkänsla, värme och inbjudande attityd som människor över världen visat de hundratusentals ukrainare som tvingat fly sitt land undan den ryska krigsmakten.
Civil Society Report sammanställs av Civicus – ett internationellt nätverk (www.civicus.org) som varje år värderar det civila samhällets (se fotnot) agerande i ett stort antal stater världen över. Årets utgåva bygger på ett antal kortare analyser som görs fortlöpande och på intervjuer med 120 företrädare för det civila samhället i olika stater.
Den senaste Civicus report lyfter fram fem framträdande internationella trender i civilsamhällets arbete:
- I många länder har de kraftiga ökningarna av hushållens mat- och värmekostnader väckt kraftfulla proteströrelser som riktat sig direkt mot staternas regeringar, vilka anklagats för allvarlig misshushållning
- I allt fler stater ifrågasätts och urholkas de demokratiska systemen av allt starkare auktoritära krafter – även om det finns tendenser i annan riktning
- Man har kunnat se framsteg vad gäller kvinnors och minoritetsgruppers rättigheter
- Arbetet för att nå de överenskomna internationella klimatmålen går trögt, men civilsamhällets nätverk och organisationer har satt större kraft bakom påtryckningarna för att pressa regeringar att öka takten i klimatarbetet
- Internationella kriser och krig visar stora svagheter i det internationella systemets kris- och konflikthantering
Väldiga proteströrelser mot svindlande prisökningar och vanstyres
I år var en av de mest uppseendeväckande proteströrelser mot regeringars misshushållning den som ägde rum i Sri Lanka. Långvariga ekonomiska problem blev akuta våren 2022 när livsmedelspriserna sköt i höjden, mediciner och bränsle började ta slut. Omfattande folkliga gatuprotester ledde till att landets president flydde från landet i juli i år. Krisen är fortfarande akut. Proteströrelsen har krävt ekonomiska reformer och ökad insyn i regeringens arbete (För mer ingående beskrivning av utvecklingen i respektive land se www.monitor.civicus.org). Liknande protester har tidigare under året skakat regimerna i Kazakstan (januari 2022) och i Iran från april i år.
Den gemensamma nämnaren för protesterna är att de startat till följd av kraftiga prishöjningar på dagligvaror. Därefter har protesterna utvidgats och kommit att riktas direkt mot landets styrande. I Kazakstan och Iran har regeringarna reagerat kortsiktigt med polisiärt våld och visat sig ovilliga till förändringar.
Fortsatta angrepp på demokratin – men flera exempel på motsatsen
Det andra krisområdet som uppmärksammas i Civicus årsrapport är den fortsatta undermineringen av de demokratiska systemen och värderingarna i en lång rad av stater. Flera internationella forskningsinstitut har sedan tidigare och i flera år larmat om en fortgående negativ utveckling för demokratierna. I den ofta citerade undersökningen ”Freedom in the World” som utförs av Freedom House heter det i den senaste utgåvan (2022) att ”auktoritära regimer har blivit mer effektiva när det gäller att kringgå de normer och institutioner som är avsedda att stödja grundläggande friheter.” Stater som befinner sig i gränszonen mellan auktoritärt styre och demokrati håller gradvis på att luta åt det auktoritära hållet (www.freedomhouse.org).
Civicus noterar att den nedåtgående trenden för världens demokratier illustrerades av att under det gångna året har civilt styre ersatts av militärt maktövertagande som i Sudan och Burkina Faso, riggade val som i Honduras samt Nicaragua och valsegrar för auktoritära partier som i Filippinerna och Ungern. Civicus rapport betonar dock att det finns en rad exempel på positiva tendenser. I Tjeckien och Slovenien förlorade anti-demokratiska kandidater i parlamentsvalen och i stater som Chile och Honduras vann kandidater med program som lovar respekt för demokratiska principer.
Flera framsteg í arbetet för kvinnors och minoriteters rättigheter
Medan abortlagarna i USA inskränkt kvinnors rättigheter har lagstiftningen gått i motsatt riktning i andra stater som Mexiko, Colombia och nu senast i Indien. Rättigheter för samkönade par har garanterats i lag efter folkomröstning i Schweiz. En utveckling i samma riktning rapporteras från Jamaica, där en rigid statsledning nu pressas att ändra sina regler och attityder efter påtryckningar från den Inter-amerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter.
Ett ytterligare exempel på kraften hos det civila samhällets är de pågående protesterna mot förföljelser av och inskränkta rättigheter för flickor och kvinnor i Iran. (se en färsk utgåva av organisationens återkommande delrapporter: www.lens.civicus.org). Liksom i Sri Lanka och Iran har de folkliga protesterna inte avstannat, trots repressiva åtgärder från regimen.
Det ryska militära anfallet på Ukraina skapade en av de största flyktingvågorna efter andra världskriget. Det civila samhället har i alla närliggande länder varit framträdande i arbetet för att ge de ukrainska flyktingarna bostad, utbildning och försörjning.
Till skillnad från tidigare flyktingströmmar från andra krigszoner som Syrien och Somalia ledde kriget i Ukraina till ändrade attityder hos tidigare främlingsfientliga partier och regeringar i Europa – även i länder som tidigare varit starkt avvisande till flyktingar som Ungern och Polen. Civicus rapport finner skiljaktigheter i förhållningssätt som ett exempel på dubbelmoral. Rapportens redaktörer manar till omtänkande inom europeiska stater där EU uppmanas gå i spetsen.
Efter rättegång: bolag tvingades sänka sina utsläpp
I årsrapporten finner Civicus att organisationer och nätverk inom det civila samhället har en framträdande roll i arbetet för att se till att myndigheter, företag och institutioner lever upp till de åtaganden de gjort för att nå de internationella klimatmålen. Under året har ansträngningarna visat sig i form av omfattande massdemonstrationer, klimatstrejker och aktioner innefattande civil olydnad.
Flera miljöorganisationer har inlett rättstvister. Den största framgången är rättegången i Nederländerna som tvingat oljebolaget Shell att förpliktiga sig att minska sina utsläpp med hela 45 procent före år 2020 (se: www.bbc.com/news/world-europe-57257982). Andra typer av insatser är påtryckningar för att förmå stora fondägare, t ex pensionsfonder, att avstå från investeringar i verksamheter som leder till ökade utsläpp från fossila bränslen.
FN har misslyckats med att trygga människors säkerhet
Kriget i Ukraina visar svagheten hos det nuvarande FN-systemet. Ryssland avstängdes från arbete inom FN:s råd för mänskliga rättigheter och generalförsamlingen antog en resolution där en överväldigande majoritet av medlemsländerna fördömde det ryska angreppet. Men säkerhetsrådet har hindrats från agerande av Rysslands vetorätt. Många av civilsamhällets organisationer har under lång tid pekat på behovet av att reformera FN-systemet och även skapa ett mer omfattande samarbete mellan FN-systemets institutioner och olika folkrörelser som arbetar för fredligt arbete och sociala insatser. Det nuvarande systemet kan inte trygga människors säkerhet, vilket visat sig i brutal tydlighet i krigshärdar som Syrien och Ukraina.
Som helhet visar Civicus rapport och dess fortlöpande rapporter på ett mångfacetterat arbete inom en rad områden. Rapporten pekar på motgångar men också framsteg som kan sporra nätverk och organisationer till nya ansträngningar i arbetet för att trygga människors säkerhet. Och kanske viktigast av allt: den visar att enskilda aktivister som arbetar i motvind kan veta att de kan hämta stöd och inspiration från andra delar av världen.
Jöran Hök
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Redaktör: Gerd Johnsson-Latham
Fotnot
Civilsamhället (eng. civil society) brukas definieras som ”enskilda, grupper och organisationer som agerar för gemensamma intressen, t ex klimat- och miljöfrågor eller kvinnors, barns och minoritetsgruppers rättigheter (Citerat från Strömbäck m fl ” framtidens civilsamhälle” statsrådsberedningen 2012) Exempel på civilsamhällets aktörer är ideella organisationer som Amnesty och Röda korset, trossamfund, kooperationer, ideella nätverk och grannskapsföreningar. Civilsamhället gör idag en rad viktiga insatser i det globala arbetet för att trygga människors säkerhet. Den drivande kraften är det ideella engagemanget hos medlemmar, volontärer (som arbetar frivilligt utan eller med liten ersättning) och givare (Källor: Sida.se och regeringskansliet.se 2022).
Lämna ett svar