Kära läsare och skribenter!
Redaktionen för Mänsklig säkerhet tar nu sommarledigt och återkommer med nya texter i början av september. Vi hoppas bl a kunna publicera en serie texter om hopp och kraft och hur vi alla kan bidra till framtidstro.
Vi tackar för att ni följt oss och/eller skrivet för oss under året som gått och önskar er Glad Midsommar. Gläds åt den vackra grönskan, ta hand om varandra och ha en fin sommar.
Som sista läsning för denna termin bjuder vi som vanligt på lite tips på böcker, poddar, filmer mm.
Hängmattetips från redaktionen
”Girig-Sverige: så blev folkhemmet ett paradis för de superrika”, av Andreas Cervenka
Cervenka visar hur de ekonomiska klyftorna ökat lavinartat i Sverige och den rikaste promillen äger en större andel av ekonomin än i USA och i paritet med oligarkernas Ryssland. Det finns nu 542 miljardärer som tillsamman blivit 30 gånger rikare på 25 år, bl a genom pandemins ”krisstöd”. En nyckelfaktor har varit extremt låg skatt på kapital och hög skatt på arbete; ingen arvsskatt, ingen förmögenhetsskatt, ingen fastighetsskatt, ingen gåvoskatt och lägre företagsskatt än i USA. Det är politiken som gynnat de redan rika, mer än smart affärssinne, enligt Cervenka; de som investerat i fastigheter (bl a de som sålts ut till privata aktörer av kommunala bolag), de som tjänat på privatisering av skola, vård och omsorg, ockerräntor på lånemarknaden, pensionsfonder, kasinon mm. Den enorma prisuppgången på bostadsrätter – 800 % åren 1996-2021 – har (om än belånade) gynnat många, och gett dubbel utdelning i förhållande till aktier, för att inte tala om arbete. Men i statens beräkningar (KPI) trixas de bort från inflationsberäkningarna där man räknar prisuppgång på blöjor men inte bostäder. Till synes låg inflation har inneburit låga räntor vilket gynnat riskkapitalister med gigantiska krav på avkastning, men missgynnat t ex långsiktiga klimatinvesteringar.
Den politik som både höger och vänster bedrivet de senaste 30 åren, har enligt Cervenka, genom ränteavdrag, slapp bankreglering, osund lånekultur, nollränta mm, gynnat den allra rikaste procenten. Däremot inte medelklassen i Sverige som bara äger cirka 20 % av BNP i jämförelse med medelklassen i Tyskland och Frankrike som har dubbelt så mycket: 40%.
Även det privata näringslivet har gynnat de rikaste. Ericssons VD Ekholm fick höga bonusar 2021 trots att företagets vinst 2020 bara var en tiondel av börssnittet (!) och trots höga böter för mutor. Småspararna finansierar bonusar mm – trots att ingen forskning visar att optioner driver på bra företagande (men vinster för ledningen). De politiker som utformat regelverken som gynnat de rikaste är bl a Göran Persson, Björn Rosengren, Per Nuder, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, som nu enligt Cervenka tillhör Sveriges 0,5% rikaste. Under pandemin skapade Riksbanken 700 miljarder kr i värdepapper för att ”stötta ekonomin”, bl a i företag som Riksbankschefen Ingves hade aktier i.
För att börja komma till rätta med systemfelen förordar Cervenka bl a återinförd fastighetsskatt, skatt på kapital och sänkta räntebidrag,
Mer tips:
Tidskriften EXPO som visar SD:s agenda
Tre romaner av Abulrazak Gurnah, nobelpristagare 2021. före det en ganska okänd författare för svensk publik. Hans verk om kolonialism, kulturkrockar och emigration ger skönlitterära infallsvinklar på mänsklig säkerhet: Paradise (1994), Afterlives (2020) och By the Sea (2001)- Ett flertal verk finns översatta till svenska
Romanen ”Bastarden i Istanbul” av Elif Safak, om det moderna Turkiet, med rötter i folkmordet på armenier
SvT Play med bl a dokumentären ”Elvis, Platon och Belfast” samt serien ”Jorden runt på 80 dagar” och ”Äppelkriget”,
Biofilmer som Branaghs ”Belfast”
Utställningen med Anselm Kiefers fantastiska konst på Artipelag och utställningen ”Humanitet” på Sven-Harrys i Vasaparken.
****
Med sommarhälsningar,
Redaktionen
Lämna ett svar