Efter nio år av högerstyre har Australien fått en socialdemokratisk regering. Den stora frågan i ett regionalt perspektiv är hur det kommer att påverka landets ansträngda förhållande till ett Kina, ett land som nu aktivt och bitvis aggressivt söker säkerhetsavtal med viktiga ö-nationer i Stilla havet.
Under den tidigare regeringen bildade Australien, Storbritannien och USA en allians kallad AUKUS (efter Australien, the United Kingdom och the United States) och nytt liv blåstes i en äldre pakt, Quad, or the Quadrilateral Security Dialogue, som förenar Australien med Indien, Japan och USA. Även om det aldrig sagts öppet är syftet bakom dessa allianser utan tvekan att stävja Kinas växande inflytande i Stillahavsasien.
Kinas avtal med Solomonöarna ses som aggressivt
Nu senast har Kina ingått ett säkerhetsavtal med Solomonöarna, ett litet men självständigt land i Stilla Havet nordöst om Australien. Officiellt rör det sig om handel och att bekämpa klimatförändringarna men de andra makterna ser det som ett led i Kinas strävan efter att stärka sin politiska ställning i Stilla Havet. I mars besökte den kinesiske utrikesministern Wang Yi inte bara Solomonöarna utan även Kiribati, Samoa, Fiji, Tonga, Vanuatu och Papua Nya Guinea, plus Östra Timor.
Med undantag för Papua Nya Guinea är dessa nationer till ytan mycket små länder – men de har enorma exklusiva ekonomiska zoner eftersom de öar de består av sprider sig över stora havsområden. Tonga med drygt 100 000 invånare och 748 km2 land har en sådan zon på 659 558 km2. Kiribatis zon sträcker sig över 3,5 miljoner km2 medan dess landyta är endast 811 km2 och befolkningen uppgår till 120 000.
Kinas Belt and Road Initiative Xi:s autokrati väcker oro
Sist socialdemokraterna satt vid makten i Canberra 2013 var Kevin Rudd premiärminister. Han talar flytande kinesiska och relationerna med Beijing ansågs goda. Kina var, och är, den största importören av australiska malmer och andra råvaror och kinesiska investeringar blev alltmer betydande. Men sedan dess har både Kina och Australien genomgått stora förändringar.
Kina har fått en ny, auktoritär president med globala ambitioner, vilket bland annat visat sig i ett gigantiskt, världsomspännande infrastrukturprojekt kallat the Belt and Road Initiative. Kina skall finansiera byggandet av hamnar, vägar, järnvägar och flygplatser i länder i alla kontinenter och med detta kommer politiskt och även militärt inflytande som kan skaka om den rådande världsordningen. Det är i alla fall så västmakterna ser det. Och Canberra har stärkt banden med den västliga världen och försökt minska det ekonomiska beroendet av Kina. Australien har också deltagit aktivt – på USA:s sida – i dispyten i Sydkinesiska havet genom att skicka krigsfartyg för att hålla handelslederna öppna genom ett område som Kina anser vara sitt.
Omedelbart efter socialdemokraternas valseger bröt Beijing ett tvåårigt stopp på direkta kontakter med australiska ministrar och den kinesiske premiärministern Li Keqiang sände ett gratulationsmeddelande till Anthony Albanese, den nye premiärministern i Canberra. Albanese innehade flera poster i Rudds regeringar och Beijing trodde kanske därför att han skulle vara lättare att ha att göra med än föregångaren Scott Morrison som var något av en hök i relationerna med Kina. Men Xi:s nya Kina har påverkat även de australiska socialdemokraternas inställning till makthavarna i Beijing. Xi blev Kinas president 2013, samma år som Rudd förlorade valet och en högerregering tog över. Alabanese sade redan innan valet i år att Kina sedan dess blivit alltmer ”aggressivt”. Konflikten i Sydkinesiska havet är bara ett tecken på detta och Australien måste tillsammans med sina allierade vidta motåtgärder.
Australien ser allvarligt på Kinas brott mot uigurer och Hong-Kongbor
Socialdemokraterna, dvs det australiska arbetarpartiet, ser också mycket allvarligt på brott mot de mänskliga rättigheterna i den kinesiska provinsen Xinjiang, där hundratusentals muslimska uighurer satts i läger. Inskränkningar av de demokratiska rättigheterna i den forna brittiska kolonin Hong Kong, som utlovades självstyre när det återförenades med Kina 1997, är en annan viktig fråga som engagerat alla politiska partier i Australien, inklusive socialdemokraterna.
Strax efter maktskiftet i Canberra skickade också Albanese sin utrikesminister Penny Wong till Solomonöarna, även i hennes fall officiellt för att diskutera klimatförändringar. Men det råder inget tvivel om att det är Kinas nya pakt med Solomonöarna som orsakat oro. Typiskt nog besökte Wong Nya Zeeland innan hon åkte vidare till Solomonöarna. Australien, Nya Zeeland, Japan och USA har sagt att de misstänker att Kina har för avsikt att etablera en militär närvaro där, vilket Solomonöarnas premiärminister Manasseh Sogavare förnekat.
Albanese själv besökte Indonesien strax efter att han bildat regering. Även om hans samtal med president Joko Widodo var fokuserade på handel och australiskt stöd till byggandet av en ny huvudstad i Kalimantan, den indonesiska delen av Borneo, som skall ersätta det överbefolkade och kaotiska Jakarta, hade mötet mellan de två statsmännen stort symboliskt värde. Det kom efter två incidenter med australiska och kinesiska jaktplan över Sydkinesiska havet – och att ett indonesiskt fartyg ingripit mot två kinesiska patrullbåtar, som tagit sig in på indonesiska farvatten i den södra delen av samma havsområde.
Ett aggressivt Kina bemöts fortsatt aktivt och samlat i regionen
Tiderna har förändrats sedan socialdemokraterna sist satt vid makten i Canberra. Även Rudd har i uttalanden nyligen varnat för att Kina blivit mäktigare och påstridigare än någonsin tidigare. Albanese kanske visar sig vara lite försiktigare i sina offentliga uttalanden än Morrison och lyssna mer till vad grannländerna har att säga. Men de säkerhetspolitiska skiljelinjerna kommer inte genomgå några fundamentala ändringar. Australiens nära samarbete med västmakterna – och Indien och Japan – kommer att fortsätta. I takt med att Kina växer sig ännu starkare är det oundvikligt att Quad och AUKUS stärker sina positioner. Alliansen kan också bli ännu större.
I mitten av juni meddelande Storbritannien och fyra andra Samväldesländer – Australien, Malaysia, Singapore och Nya Zeeland – att de kommer att återuppliva den femtio år gamla pakten the Five Powers Defence Arrangements. Syftet är att ”stärka säkerhetssamarbetet mellan de länderna”. Eller i klartext: att möta utmaningarna från Xi:s nya Kina.
Bertil Lintner
Redaktör: Gerd Johnsson-Latham
Lämna ett svar