DEBATT När Riksdagen ska fatta beslut om en ny Riksbankslag (prop 2021/22:41) sägs syftet vara att få en modern lag anpassad efter dagens verklighet. Tyvärr räknas inte klimathotet in som något Riksbanken ska förhålla sig till utan i stället presenteras ett lagförslag som tycks oförmöget att hantera vår tids största utmaning.
Motionstiden går ut snart, den 19 november, och vi hoppas att Riksdagspartierna agerar skyndsamt för att korrigera förslaget till lagtext i berörda utskott.
En modell bör vara Storbritannien där en ny lag antagits för Bank of England som blivit ett verktyg för mer kraftfull klimatfinansiering.
Tydliga klimathänsyn saknas
Men i Sverige saknade både direktiven (2016:114) och regeringens proposition för den nya riksbankslagen tydliga klimathänsyn. Och lagförslaget, som är utförligt i traditionellt ekonomiskt och juridiskt avseende, är pinsamt magert när det gäller insikt om klimathoten och deras ekonomiska, sociala och samhälleliga konsekvenser. Det är särskilt märkligt eftersom det anges att syftet är att få en modern lag, anpassad efter dagens verklighet.
Det som skulle kunna vända inriktningen är motioner med tydlig markering om vikten av att både möta och motverka klimathoten i den nya riksbankslag som riksdagen ska fatta beslut om.
Det förestående beslutet borde uppmärksammas i vidare kretsar inom riksdagspartierna, liksom i hela Klimatsverige och föranleda debatt.
Eftersom motionstiden för lagförslaget går ut den 19 november är det bråttom att komplettera texten med kraftfulla skrivningar som speglar dagens verklighet och de klimathot som måste motverkas.
Klimatpolitiska rådet har tryckt på och visserligen fått igenom små, marginella skrivningar, men det saknas en tydlig ambition att få Riksbanken att bli en del i en större strategi för att bemöta vår tids stora fråga. Det står nu i lagutkastet att Riksbanken ska ”identifiera” hot som rör klimatet – men det borde förstås i stället anges att banken ska ”förhålla sig till” och ”aktivt motverka” sådana hot.
Inte ett ord om klimatförändringar
Lagförslaget har ett avsnitt om ”Förändrade förutsättningar och ekonomiska utmaningar”. Denna text innehåller märkligt nog bara skrivningar om finanskriser och inte ett ord om de uppenbara risker som finns med accelererande klimatförändringar med torka, bränder och översvämningar – för att inte tala om den omställning mot fossilfrihet som skyndsamt måste finansieras.
Som påpekats av bland andra Cecilia Hermansson, tidigare chefsekonom på Handelsbanken och nu forskare på KTH, så kan centralbanker spela en aktiv roll i viktiga samhällsskeenden. För bara några decennier sedan använde framsynta politiker Riksbanken för att transformera fattig-Sverige till välfärds-Sverige. Där bidrog obligationer till omfattande investeringar i bostäder så att människor slapp armod, trångboddhet och ohälsa.
Att inte utnyttja den möjlighet som finns för att idag skapa en kraftfull, klimatinriktad Riksbank förefaller världsfrånvänt och pekar på bristande ansvarstagande.
Riksbanken bör ges en aktiv roll i klimatarbetet
Den svenska Riksbanken skulle med en kraftfull lagtext kunna spela en aktiv roll i klimatarbetet, genom att bidra till finansiering av en omställning inriktad på klimatneutralitet, fossilfrihet och långsiktigt hållbar utveckling. Här är fyra förslag på åtgärder som vi anser att politiker behöver markera i en ny Riksbankslag:
- Den nya lagen bör tydligt ange att obligationer som banken utfärdar ska riktas mot fossilfrihet liksom skapandet och stärkandet av kolsänkor. Detsamma bör anges avseende Riksbankens övriga verktyg såsom nödkrediter, likviditetsstöd och certifikat.
- Riksbanken bör få en tung roll i den omställning av samhället som nu krävs. Detta rör åtgärder som stärker finansieringen av fossilfria transporter, nyinvesteringar i energidistribution, omställning mot fossilfri industriproduktion och klimatneutrala bostadsområden och byggnader.
- En offensiv, framtidsinriktad och hållbarhetspräglad Riksbank bör bidra till att säkra finansiering för anpassning av bostäder och arbetsplatser i tider av översvämningar, torka och bränder.
- I internationella fora bör Riksbanken aktivt verka för att centralbanker generellt bidrar till att möta och motverka klimathoten.
Sverige behöver fullt ut vara den förändringsbenägna och förnuftsstyrda välfärdsnation vi gärna ser oss som. Men då krävs att vi växlar upp klimatarbetet rejält och får en ekonomi och en Riksbank som aktivt bidrar till skarpa och skyndsamma klimatåtgärder.
Jonas Bane
Ordförande Klimatriksdagen
Gerd Johnsson-Latham
Styrelsemedlem i Klimatriksdagen
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Redaktör: Lotta Schüllerqvist, chefredaktör, Press- och yttrandefrihet, Mellanöstern.
Lämna ett svar