Redaktionen för Mänsklig Säkerhet vill tacka alla skribenter och läsare för det gångna läsåret.
Nu efter midsommar gör vi ett uppehåll i utgivningen och är tillbaka 1 september.
Ni som vill kan under sommaren gärna fila på texter till artiklar, eller tipsa oss om ämnen ni skulle vilja ha belysta av oss framöver.
Vi hoppas att ni liksom vi i redaktionen har berikats av våra texter och fått del av nya perspektiv och tankar för att förstå och hantera den värld vi alla delar. Vi ser mer än någonsin hur fria medier, som vårt politiskt obundna magasin, är avgörande för öppna samhällen och mänsklig säkerhet.
Våra texter har konsekvent uppmärksammat hot mot rättsstaten, demokrati och mänskliga rättigheter världen över, bland annat inskränkningar i kvinnors och minoriteters rättigheter. Klimatfrågan har varit central i många texter liksom ekonomiska klyftor och korrupta ledarskap. Vi har haft en rad artiklar som ifrågasätter fortsatt stora satsningar på militärt försvar, när mänsklig säkerhet så uppenbart behöver ett bredare förhållningssätt.
Vi har belyst utvecklingen i enskilda länder, såväl etablerade diktaturer som demokratier där populism och våldsbejakande patriotism nu tilltar. Vi har också lyft fram hopp, i form av forskare, debattörer och folkrörelser som står upp för värden centrala för mänsklig säkerhet.
Under våren 2020 har vi liksom världen i övrigt haft ett tydligt fokus på olika aspekter på coronapandemin, ett hot som i motsatt till många andra är sammanlänkat med allas våra enskilda liv och nu präglar vår vardag.
Vi önskar er alla nu en skön sommar, mycket nöje och vila och fina upplevelser.
Sommaren bjuder som vanligt på mycken tid för läsning så här kommer våra sedvanliga boktips – och tips om annat som sommarmånaderna med fördel kan ägnas åt!
Gerd Johnsson-Latham
”Cirke”, av Helen Miller (pocket). Denna roman är skriven i jag-form där huvudpersonen är den halvgudinna som Odysseus möter på sina irrfärder på väg hem från det trojanska kriget. Vi möter Cirke redan som barn där hon med luttrad blick och ofta stor humor beskriver den grekiska gudafamilj hon växer upp i, som drivs av samma småsinthet – och ibland storhet – som vi i människornas värld. Boken visar Cirkes möten med berömdheter som Poseidon, Prometeus, Medea och Jason, Minotauren på Kreta och alltså den hemvändande Odysseus. Han, vars list och oförvägenhet i tusentals år hyllats i Västerlandets bildning men vars konsekventa och hänsynslösa brutalitet här visas upp och ifrågasätts.
Jag kommer själv att läsa en del om USA; Karin Henrikssons ”En droppe svart blod – ras och tolerans i USA”, Susan Faludis ”Den amerikanska mardrömmen” och Marilynne Robinsons ”Vad gör vi här?”
I övrigt vill jag rekommendera massor av bra dokumentärer, film och scenkonst på SvT Play, bland annat serierna ”Mästarna” och danska ”When the Dust falls”. Dessutom opera och konserter på Berwaldhallen och Stockholms konserthus’ hemsidor.
Lotta Schüllerqvist
Aquanauter i järnverket. Gör en utflykt till Avesta och besök det magnifika gamla järnverket som har förvandlats till en spännande konsthall – Avesta Art. Sommarens huvudattraktion är installationen ”Aquanauts – Expeditionen till Siljansringen 1897” av Pompe Hedengren.
Det är en märklig fantasiberättelse om två kvinnliga forskare som ska undersöka de geologiska spåren av det meteoritnedslag som skapade den gigantiska gropen där Siljan ligger.
De båda kvinnorna gör en förvånande upptäckt – här lever en grupp okända varelser, aquanauter, som tros ha anlänt med meteoriten från yttre rymden. Kvinnorna lyckas närma sig de mystiska vattenlevande varelserna, som liknar människor men är täckta av snäckskal och bark. En fascinerande saga!
Miljön i det gamla järnverket är väl bevarad, ugnar, rostiga vagnar och kokiller för det smälta järnet finns kvar, mörkret som råder härinne bryts bara av punktbelysning, man får kliva försiktigt på de ojämna golven. Och överallt hörs ljud, musik och klanger som ekar av den forna järntillverkningen.
Högst upp i verket finns en annan intressant utställning om det rostfria stålets intåg i folkhemmet. Här finns en stor samling köksföremål av stål och aluminium som väcker minnen från besökarnas barndom – välbekanta kaffepannor, uppläggningsfat, hinkar och baljor. Och den som ger sig tid att läsa informationstavlorna får en intressant lektion i svensk kulturhistoria från den senaste hundra åren.
En trappa ner finns en utställning av glaskonstnären Kjell Engman. Här är det bara själva skulpturerna som lyser upp i mörkret.
I dessa coronatider släpps bara 50 besökare in åt gången – ett tips är att ringa Avesta Art och boka in en besökstid.
En historia om rasism. Tv-serien ”The Night Of…” är ett amerikanskt kriminaldrama som bygger på den brittiska serien ”Criminal Justice”. En stark berättelse om rasism mitt i vardagen – mycket aktuellt i dessa dagar.
Serien är inte ny, men alltför många verkar ha missat den. Den finns på HBO, åtta laddade och hjärtskärande avsnitt.
Johan Schaar
Boktips: American Dialogue; The Founders and Us, av Joseph J. Ellis. Vad kan vara mer på sin plats denna sommar än en bok som hjälper oss förstå vad som händer i USA och varför. Den amerikanske historiken Joseph J. Ellis, specialist på perioden kring den amerikanska frigörelsen på 1700-talet, har bjudit in till en dialog mellan grundlagsfäderna och vår samtid. Utgångspunkten är hans övertygelse att studiet av historien alltid är ett samtal mellan dåtid och nutid från vilket vi har mycket att lära, och där vår tids problem bestämmer vilka frågor vi ställer till det förflutna.
Fyra frågor avhandlas. Varför har den stat som uttryckte att ”all men are created equal” aldrig gjort upp med arvet från slaveriet och ännu präglas av strukturell rasism (samma fråga som Gunnar Myrdal ställde på 40-talet)? Hur har de djupa ekonomiska klyftorna uppstått, där ”kapitalismens värden har förtur framför demokratins värden och där ”the right to pursue happiness” är förbehållet ett gynnat fåtal”? När grundlagsfäderna såg författningen som ett levande dokument som ständigt måste anpassas till tidens krav, hur kommer det sig att det i Högsta Domstolen sitter ”originalister” som ser texten som oföränderlig och bokstavligen huggen i sten? Och hur kan den – i början begränsade – amerikanska demokratin ha förvandlats till ett imperium som erövrade och förintade kontinentens urbefolkning och kom att bedriva en alltmer äventyrlig utrikespolitik?
Den som så här låter sig introduceras till Ellis’ författarskap kan med stor behållning fortsätta med hans biografier över grundlagsfäderna och analyser av avgörande händelser under den amerikanska republikens första årtionden.
Jöran Hök
Sommaruppehållets första läsning reserveras för Ilmar Taska: ”Mannen i bilen” som nu kommit i svensk översättning (Historiska media 2020). Handlingen utspelar sig i det ockuperade Estland efter andra världskriget och beskriver de svåra följderna för civilbefolkningen av den paranoida säkerhetssyn som rådde i det dåvarande sovjetimperiet.
Parallellt fortsätter jag läsa i Riksbankens Jubileumsbok (RJ) för 2016/2017 ”Krig/ fred” med en rad tema om fredsskapande, konflikthantering, propaganda och säkerhetssyn. Boken gick min näsa förbi när den kom ut. RJ är väl framför allt känt som en av de främsta bidragsgivarna till fri svensk forskning. Märkligt nog är denna typ av böcker färskvara och håller nu på att rensas ut från många bokhyllor på våra bibliotek.
Slutligen vill jag rekommendera den serie om filmer av kvinnliga regissörer som nu ligger ute på SVT/Play. Jag såg den marockansk-franska produktionen ”Ett hus i Marocko” som lyfter framför allt tack vare många lysande skådespelare.
Vendela Rupp
Serietips. When they see us är en ”poetisk käftsmäll” baserat på verkliga händelser om fem tonåringar från Harlem som fastnar i en mardröm när de blir falskt anklagade för ett brutalt överfall i Central Park, trots saknaden av fysiska bevis. En mycket relevant serie om ett rasistiskt rättssystem. Finns att se på Netflix.
Redaktionen
Lämna ett svar