President Donald TrumpANALYS Att den amerikanska politiken förändrats under Donald Trump är en sanning som få motsäger. Hans lojala väljarbas tycker att han är det bästa som hänt USA medan de som motsatte sig hans kandidatur anser sig ha fått bevis på att han håller på att montera ner demokratiska ideal och traditioner. Washingtonbaserade Karin Henriksson tittar närmare på vad som händer.
Gränsöverskridaren Trump
Kan han verkligen göra det? Den frågan har ställts ända sedan Donald Trump svor presidenteden för mer än tre år sedan.
Svaret är ibland ett blankt nej. Som nyligen när han dryftade idén att sätta New York, New Jersey och Connecticut i karantän, ordade om ”den totala bestämmanderätten” han påstod sig ha över delstaterna och utfärdade hotet att slå igen kongressen för att kunna tillsätta tjänstemän han vill ha.
Ibland är svaret ja, han kan göra det, men att en annan president inte skulle ha gjort det eller ens ha försökt av respekt för maktdelning och traditioner. Följdfrågan blir då vad som händer på sikt och hur stora svagheterna är i den amerikanska demokratin.
Redan under valrörelsen 2015-16 utfärdades varningar för att fastighetsmogulen och dokusåpastjärnan Trump skulle betrakta sig som kung eller diktator, inte som presidenten i en republik med maktdelning, ”checks and balances”.
Över huvud taget är Trumps förakt för fundamenten i det amerikanska nationsbygget kompakt. Många andra politiker drar stolt fram tummade exemplar av häftet med författningen, The Constitution of the United States of America. Men inte Trump. Han har upprepade gånger avslöjat att han har begränsade kunskaper om vad som står, till och med i Kapitel 2 om presidentmakten. Och attityderna gentemot de demokratiska ledarna i kongressen är allt annat än respektfulla, trots att talmannen Nancy Pelosi styr representanthuset (och därmed är den mäktigaste kvinnan i USA:s historia) och trots att minoritetsledaren i senaten Chuck Schumer har ett nästan lika stort block som republikanerna (47 mot 53).
Öknamnen Cryin’ Chuck och Nervous Nancy förekommer flitigt i Trumps tweetar och varken Schumer eller Pelosi var inbjudna till ceremonin när han undertecknade det gigantiska pandemipaketetet.
Beträffande det tredje benet i maktstrukturen, domstolarna, har Trump rasat öppet efter beslut han ogillat med beskyllningar om att de fattats av ”Obama judges”. Men när den innevarande kongressperioden är slut i januari 2021 kan Trump ha utnämnt fler livstidstillsatta federala domare under den första mandatperioden än någon föregångare. Så gott som alla var unga med betyget mycket väl godkänt från konservativa juristorganisationen Federalist Society. Det kommer att bli det bestående arvet efter Trump och den särdeles slipade republikanske majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell – och sannolikt göra livet surt för framtida demokratiska presidenter.
Ingen rensning av träsket
Listan på sådant andra presidenter (i alla fall efter Richard Nixon) skulle undvika är lång: att inte offentliggöra inkomstdeklarationerna, inte avyttra tillgångar, behålla sitt hotell i Washington, ta in sin dotter och svärson på ledande positioner i staben, sköta externa kommunikationerna själv, utmåla medierna som ”folkfiender”, skälla på enskilda företag, hacka på namngivna människor.
Men en hel del av ovanstående välkända drag i den trumpska administrationen är knappast värre än allt annat han gjort. Trump som skulle ”rensa träsket” i Washington har i själva verket hällt mer gyttja i denna sumpmark, med ökat inflytande för lobbyister, donatorer på höga befattningar, en justitieminister som anklagas för att politisera departementet. Trump har sparkat tjänstemän (inspectors general) som ska se till att lagar följs, förolämpat ansvariga i myndigheter han är chef över, benådat personer som varit lojala mot honom personligen, åsamkat skattebetalarna som måste stå för notan dryga utgifter när han rest till sina egna golfklubbar och hotell, lämnat ett stort antal poster i förvaltningen antingen vakanta eller tillfälligt besatta – och därtill kommer givetvis lögnerna och överdrifterna.
Hemliga krisbefogenheter
En replik från Trump i mars när han utfärdade nationellt krisläge var talande:
”Jag har rätt att göra en massa saker som folk inte ens vet om.”
Han syftade på topphemliga dokument med åtgärder en president kan ta till vid exceptionella lägen. Covid-19-utbrottet skulle kunna vara ett sådant, menade Elizabeth Goitien och Andrew Boyle vid Brennan Center for Justice. I en debattartikel i New York Times gjorde de uppskattningen att det handlar om ett 50-60-tal befogenheter på olika områden, sannolikt sådant som internering, censur, husrannsakan och undantagstillstånd.
Goitien och Boyle menar att coronakrisen måste bli en väckarklocka med en skrällande ringning nu när den sittande presidenten sagt att författningen ger honom rätt att göra vad han vill. Det är absolut nödvändigt att kongressen får insyn i exakt vad presidenten kan och får göra under det som kan bli den värsta krisen sedan andra världskriget, skriver de.
Donald Trumps oerhört lojala ”väljarbas” står på hans sida med det starkaste opinionsstödet har han bland vita män och kvinnor utan collegeexamen. De senaste veckorna utbröt demonstrationer mot ”lockdowns” och andra restriktioner i flera delstater. Trump piskade upp stämningen i tweetar med maningen LIBERATE Michigan, Minnesota och Virginia. Plakat med texter som ”Sätt de sjuka i karantän, inte författningen” hölls upp, bredvid Trump-Pence-skyltar och enstaka sydstatsflaggor. I medierna Trump stämplar som ”fake news” kunde beläggas att en del protester var organiserade av konservativa påtryckargrupper.
Varningar från Never Trumpers
I debatten finns gott om röster som slår larm, högre och högre. ”De vuxna” i administrationen som skulle se till att Trumps instinkter hölls i schack är borta. Republikanerna i kongressen tiger för det mesta. Masha Gessen i The New Yorker och George Packer i The Atlantic är två debattörer som varnat för Trumps auktoritära tendenser och sättet att betrakta den federala förvaltningen som en förlängning av sig själv, utöver naturligtvis förkärleken för män som Vladimir Putin, Victor Orbán och Recep Tayyip Erdogan.
Bland andra Trumpkritiker märks juristen George Conway, skribenten David Frum även han i The Atlantic och krönikörerna Michael Gerson, George F. Will och Max Boot i Washington Post samt veteranen William Kristol.
Det militära agerandet kan vara värd en egen kort betraktelse. Trump gick, som minnesgoda läsare kanske kommer ihåg, till val på att stoppa USA:s krig och har i alla fall försökt att dra ner trupperna och krävt att allierade ska stå för mer av kostnaderna. Som överbefälhavare uppträder han lika ryckigt som i övrigt och en tillförordnad försvarsminister satt på posten ovanligt länge innan Mark Esper tog vid. Trots de hårda tonfallen mot Iran, som utrikesminister Mike Pompeo blåser på, tycks Trump inte frestas att ta till gamla knep om militära äventyr för att överskugga problem eller stärka populariteten.
Avslutningsvis
Det som talar emot en Trumpdiktatur är om landets ”checks and balances” till sist visar sig vara just den kontroll av presidentmakten som det var tänkt. Men i ännu högre grad spelar Trumps egna tillkortakommanden in; hans ombytlighet, slarv före dramatiska utspel, okunnighet och brist på disciplin.
Demokraternas sannolike presidentkandidat Joe Biden tillhör de många som befarar att Trump kan tänkas komma att sätta stopp för presidentvalet i november med hänvisning till krisläget i landet. Trump avvisade sådana spekulationer vid en av de famösa coronabriefingarna men det råder ingen som helst tvekan om att han – och slipade kampanjstrateger med välfylld kassa – kommer att göra allt för att vinna det valet.
Och om blir det fyra år till får Donald Trump gott om tid att fullfölja en del han påbörjat i nationalistisk och autokratisk anda…
Karin Henriksson
Karin Henriksson är journalist och författare, baserad i Washington. Hon har skrivit flera böcker om amerikansk politik, senast ”USA:s alla presidenter”, och har översatt författningen till svenska, ”Vi, folket…”
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Redaktör: Gerd Johnsson-Latham, klimat och säkerhet; kvinnor, fred och säkerhet.
Bengt Soläng säger
Fantastiskt bra skrivet. Hans anhängare är oerhört provocerande. Jag skäms när man ser och hör dom på TV. Hoppas verkligen att Biden vinner i höst. Jag säger som Obama lär ha sagt om Trump: Han är inte bara inkompetent, han är extremt inkompetent, Mvh Bengt Soläng
Tönu Nilsson säger
Tack igen Karin för insiktsfull och förskräcklig beskrivningen av tillståndet i Trumps USA . Det oroväckande är att hans sympatisörer, trots alla fadäser och lögner när det gäller t ex Coronan inte förstår att Trump är farlig för USA och världen. Karin, fortsätt att hålla oss informerade Hälsningar Tönu
Thomas Åkerblom säger
Tack Karin för en oerhört klargörande och välbehövlig beskrivning av den oroväckande, politiska och moraliska utvecklingen i USA
Vore värdefullt att få höra hur du anser att den progressiva delen av det internationella samfundet och då inte minst bland USA:s egna medborgare, politiska trumpmotståndare, ledande företrädare för närings- och kulturlivet, för de olika religiösa samfunden och för inflytelserika NGOs bör agera gemensamt för att stoppa Trumps och hans administrations fullständigt oacceptabla agerande i alltmer auktoritär riktning – såväl inom som utanför USA. Att efterlysa kraftfulla internationella sanktioner mot Ryssland, Iran och Saudiarabien eller samordnade internationella köpbojkotter mot produkter som är av avgörande betydelse för regimerna i Kina, Brasilien eller Turkiet för systematiska brott mot internationell rätt / globala intressen är en sak. Att hantera Trump och den amerikanska administrationen är en helt annan, svårare och betydligt mer mångfacetterad utmaning. Var finns slutligen civilkuraget inom det republikanska partiet att protestera mot de värsta inslagen av sin presidents politik ? Var John McCain den siste hedersmannebn inom partiet ?
Vänliga hälsningar
Thomas Åkerblom
Thomas Åkerblom säger
Varför förekommer inte mer debatt och kommentarer på denna sida med anledning av alla de utmärkta och synnerligen angelägna artiklar som presenteras i olika ämnen ?