ANALYS För snart två månader sedan försvann den pakistanske journalisten Sajid Hussain i Uppsala. Reportrar utan gränser befarar att den pakistanska säkerhetstjänsten ligger bakom försvinnandet. Flera händelser under senare år visar att utländska säkerhetstjänster opererar både i Sverige och andra länder utanför sitt hemlands gränser. Många oppositionella journalister i landsflykt har råkat illa ut.
Den 2 mars cirka 11:30 stiger Sajid Hussain, 39, på tåget i Stockholm för att åka till Uppsala. Tre kvart senare anländer han och går för att hämta ut nyckeln till sin nya lägenhet. Han passar på att gå förbi bostaden och lämna av några grejer. Sedan dess är han spårlöst försvunnen.
Carin Jahani, Husseins närmaste chef vid Uppsala universitet anmäler honom som försvunnen till polisen i Uppsala den 5 mars. Erik Halkjaer, ordförande i Reportar utan gränser, RSF, informeras av huvudkontoret i Paris och tar kontakt med den försvunne journalistens bror i Pakistan, och i Sverige med Taj Baloch, Hussains vän. Baloch är för övrigt en av de sista personerna som talat med honom innan han åkte till Uppsala. Polisen inleder en förundersökning. Man försöker bland annat spåra telefonen som är avstängd. Missing people letar efter honom med hundar. Det konstateras att han är försvunnen.
På grund av sin rapportering från Balochistani Pakistan har Hussien haft ett hot hängande över sig. Han har skrivit om pakistanska myndigheters övergrepp mot den baluchiska befolkningen och aktivister i provinsen i olika pakistanska engelskspråkiga tidningar. Därför tvingades han lämna landet. Efter att ha bott i olika länder fick han asyl i Sverige 2018.
Pakistanska journalister utomlands tystas
RSF:s ordförande är väldigt bekymrad över situationen för journalister i Pakistan på grund av att regimen inte ens verkar dra sig för att tysta pakistanska journalister utomlands. Därför ser Halkjaer anledning oroa sig för vad som kan ha hänt Hussein:
RSF har räknat ut att det är 40 eller 50 pakistanska journalister som har mördats de sista tio åren Det hamnar väldigt lätt i skuggan av många andra länder som Afghanistan och Irak. Han tillägger:
— En pakistansk journalist som har varit bosatt i Sverige uppger att han ska ha blivit misshandlad av pakistanska säkerhetstjänsten vid två tillfällen i Stockholm, och han uppger också att pakistanska säkerhetstjänsten agerar under afghansk identitet.
Provinsen Balochistan liggeri sydvästra Pakistan, som gränsar till Iran i väster och Afghanistan i norr. Majoriteten av befolkningen utgörs av balucher. Sedan 15 år har Baluchistan bevittnat olika former av uppror och terrordåd. Provinsen har blivit ett område där talibaner både från Pakistan och Afghanistan opererar, på sistone har även Islamiska Staten och andra militanta extremistgrupper genomfört terrordåd där.
Det pågår en lågskalig konflikt mellan baluchseparatister, som vill frigöra sig från Pakistan, och de pakistanska myndigheterna. Den pakistanska staten har anklagats för allvarliga övergrepp som ska ha utförts av pakistanska armén och säkerhetstjänsten ISI. Tusentals politiska aktivister har försvunnit spårlöst och många har mördats och torterats. Reportrar som rapporterat därifrån har hotats och även i vissa fall bortförts och mördats, hot mot journalister och deras anhöriga är snarare regel än undantag för att förhindra rapportering från Baluchistan. De pakistanska myndigheterna avfärdar anklagelserna som grundlösa.
Brutala metoder tystar dissidenter
Alltmer brutala metoder för att tysta dissidenter, kritiska journalister och medier har tvingat många journalister och författare att söka asyl i andra länder. De flyr undan hot, tortyr eller mord. I hopp om att kunna leva på säkert avstånd från sina respektive länderssäkerhetstjänster har många sökt sin tillflykt till bland annat Europa eller USA. Men diktaturstaternas säkerhetstjänsters långa armar verkar stäcka sig långt utanför sina egna länders gränser, och når ibland till och med innanför Europas gränser.
Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska Pen, har märkt en ökad aktivitet hos utländsk säkerhetspolis på senare tid och hävdar att det är svårt att garantera exiljournalisters säkerhet både i Sverige och i andra länder:
— Det kommer alltid att vara möjligt för säkerhetstjänsten att komma åt dessa människor. Därför finns det ju alla skäl i världen för svensk polis att hålla ögonen på det här och vara vaksam på det. Det finns en risk att svenska myndigheter betraktar detta som förföljelsemani och därför är det väldigt viktigt att man vet hur utvecklingen ser ut när länderna är mera aktiva i sin jakt på dissidenter.
Jamal Khashoggi mördad i Istanbul
Det mest kända fallet är utan tvekan det brutala mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som mördades på saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018. Han lurades in på konsulatet för att erhålla dokument för att kunna gifta dig. Men han kom aldrig ut därifrån levande. Ett saudiskt agentteam mördade honom kallblodigt och styckade kroppen, som aldrig upphittats. Det finns starka misstankar om att mordet ska ha skett med Muhammedbin Salman, den saudiska kronprinsens, vetskap och eventuella medgivande.
Det är något av ödets ironi att mordet på Khashoggi ägde rum i Turkiet. Ett land som inte heller direkt kan anses som mönstergillt när det gäller mänskliga rättigheter och pressfrihet. Där sitter enligt Reuters 120 journalister fängslade, vissa utan rättegång, många utan att veta vad de är anklagade för.
Den turkiska regimen drar sig inte för att utnyttja Interpol för att komma åt dissidentjournalister. I augusti 2017 greps den svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin i Barcelona av spansk polis på på order av turkisk polis som genom Interpol efterlyst honom för terrorbrott. Svenska regeringen ingrep och Yalcin släpptes och det blev ingen utlämning till Turkiet.
Interpol består avdrygt 190 länder och i deras verksamhet ingår att utbyta och dela information om kriminella och kriminalitet. Vad hade hänt om Turkiet vänt sig till Polen eller Ungern i ett liknande fall? Vad skulle hända om Syrien, Irak eller Pakistan agerade som Turkiet?
Iransk säkerhetspolis opererar i Sverige
Erik Hajkjaer påpekar att den iranska säkerhetspolisen opererar i Sverige, något som även SÄPO har bekräftat. RSF har uppmärksammat att det finns fall i Sverige :
— Tre iranska journalisterna har utsatts för hot iSverige. De hade sina familjer kvar i Iran och därför finns det en risk att även familjerna råkar illa ut.
RSF i Sverige publicerade för ett par månader sedan en rapport om hur Kina försöker påverka och utöva tryck mot svensk media:
— Detkan ta sig olika uttryck, dels kan det röra sig om skriftliga uttalanden på kinesiska ambassadens hemsida, dels kan det röra sig om brev eller e-post som skickas direkt till en journalist eller en redaktion.
Said Hussein lämnade Pakistan 2012 och har bott i olika länder innan han hamnade i Sverige. Men det finns inga tecken på att han skulle ha utsatts för några hot här:
Ingen på RSF har hört att han skulleha blivit hotad här i Sverige. Inte ens hans bästa vän har hört talas om något hot eller sett något SMS eller mejl, säger Erik Halkjaer och fortsätter:
— Men vi tycker att det är viktigt att det undersöks om hans försvinnande har något med hans yrkesutövning att göra.
Det vore det märkligt om Hussein valt att försvinna just nu när hans liv är ser så ljust ut. Hans hustru och två barn är på väg att återförenas med honom i Sverige. Han har arbete och studerar SFI. Han har fått lägenhet i Uppsala och håller på att avsluta sin masterexamen i iranska språk vid Uppsala universitet.
– Hela hans liv var upplagt för en lysande framtid. Så det vore konstigt om han skulle försvinna frivilligt nu. Vi hoppas att polisen tittar på risken att han harblivit bortförd. Så att de inte bara tänker att han skulle ha begått självmord eller gått under jorden för att gömma sig, säger Halkjaer.
Urban Hamid
Urban Hamid är en svensk-irakisk frilansjournalist och var den ende svenske journalisten i Bagdad under den amerikanska attacken mot Irak. Han har besökt landet många gånger sedan 2003. Han har en magisterexamen i Comparative literature från University of Colorado at Boulder.
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Redaktör: Lotta Schüllerqvist, chefredaktör, Press- och yttrandefrihet, Mellanöstern.
Rättelse: Texten publicerades först under en felaktig rubrik, detta korrigerades 1 Maj.
Uppdatering 6 Maj, 2020: Den 23 mars hittades en kropp i Fyrisån i Uppsala. Den första maj bekräftade Uppsalapolisen att det rörde sig om Sajjid Hussain. Polisen vill inte avslöja dödsorsaken av undersökningstekniska skäl. En förundersökning om mord alternativt dråp har inletts.
Lämna ett svar