Vi på redaktionen för Mänsklig säkerhet tackar alla skribenter och läsare för ett givande och intressant år. Vi önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År. 2020, en början på ett nytt decennium med allt vad det kan innebära. Redaktionen tar nu helgledigt och återkommer med en betraktelse inför det nya året torsdagen den 9 januari. Därefter publicerar vi som vanligt analyser, reflektioner och debattinlägg varje tisdag och torsdag. Vi välkomnar både gamla och nya skribenter att bidra med texter 2020 – liksom med tips till oss i redaktionen om sådant vi bör belysa och uppmärksamma i våra texter. Liksom tidigare avslutat vi året med några lästips; både för er som vill hitta bra julklappsböcker att ge bort och för er som vill få rekommendationer om böcker ni själva vill läsa.
Här är några julbokstips!
Anders Mellbourn:
Det finns ett europeiskt djup och bredd, en tyngd och ambition som är större hos Steve Sem-Sandberg. Det ger hans författarskap såväl till form som innehåll en särställning i samtida svensk skönlitteratur.
Efter sin genomarbetning av förintelsens brott i ”De fattiga i Lodz” och den nazistiska medicinens övergrepp och brott mot de svagaste av barn i ”De utvalda” vänder sig Steve Sem-Sandberg i årets nya roman ”W” till det tidiga 1800-talets mer vanliga europeiska krig och deras grymhet. Efter egna källstudier av originaldokumenten skriver han om historien om Woycek, den tafatte soldaten som präglad av ett liv i krig han inte förstår till slut tar livet av den kvinna han älskar.
Woycek tillhör redan teater-och musikhistorien genom Georg Buchners 1800-talsdrama och Alban Bergs 1900-talsopera. Nu har han också fått en central plats i 2000-talets romankonst.
Gerd Johnsson-Latham:
Jag kommer både att ge bort och själv läsa Olga Tokarczuk i helgerna. Hennes novellsamling Spel på många små trummor innehåller korta texter, till synes fristående men som elegant hakar i varandra. Tokarczuks berättelser är fulla av oväntade och tankeväckande iakttagelser och skeenden. Daghus, natthusskildrar människor långt bort från moderniteten, i gränsområden som nu är polska, men som rätt nyligen var ryska eller tyska.
Jag vill definitivt kliva in mer i Tokarczuks unika universum som öppnar vägar för nya sätt att se på både det vardagliga och det mytiska; se paralleller, stanna till. Och få del av hennes tankar som den auktoritära, dogmatiska polska ledningen så kraftigt tagit avstånd från, eller kanske inte ens begripit.
Jag vill också rekommendera Matilda Gustafssons ”Klubben”. Boken ger en hårresande beskrivning av till synes tvångsmässiga sexuella övergrepp. Vi får se en klubb och en akademi med medlemmar som tror sig stå över lagen och som utan hänsyn till offren mörkar både sexmissbruk, kränkningar av unga kvinnor och ekonomiska oegentligheter.
För politik- och historienördar som jag – men också för alla andra – vill jag dessutom rekommendera Karin Henrikssons ”USA:s alla presidenter; från Washington till Trump”. I boken beskrivs kort och koncist både kända och okända presidenters liv och politiska gärning. Boken innehåller också bra bakgrundstexter om Vita Huset, tvåpartisystemet, presidentvalen mm – och lite kul skvaller om presidenternas barn, älskarinnor och husdjur.
Lotta Schüllerqvist:
”Kom levande hem”– det är namnet på en ny säkerhetshandbok för journalister och andra som jobbar med farliga uppdrag.
Bokens tema är personlig säkerhet, och vad man kan göra för att förbättra sina möjligheter att klara svåra och hotfulla situationer. Här finns konkreta råd om riskhantering, första hjälpen vid akuta skador och hur man kan genomskåda lögner och ljuga effektivt för att skydda sig själv, sin information och sina källor. Men också om stresshantering och hur man ska bete sig i hotfulla situationer, under beskjutning eller när man blivit kidnappad. Det genomgående budskapet är vikten av planering, riskanalys, mental beredskap och självkontroll.
Bland bokens författare finns tre av Sveriges ledande säkerhetsutbildare, och Fredrik Janse och Magdalena och Johan Robertsson Lind. Martin Schibbye och Joakim Medin bidrar med erfarenheter som de gjort under uppdrag i riskfyllda miljöer. ”Kom levande hem” är utgiven av reportagesajten Blankspot och säkerhetsföretaget Metis Services.
Johan Schaar:
Två litterära långdistansare är mina boktipsförfattare. Palestiniern Raja Shehadeh, född 1951, vandrar i Going Home genom rummet – Ramallah, och tiden, det egna livet, från barndomen med den dominerande och fritänkande pappan, till livet under en förödmjukande israelisk ockupation som präglat hela hans vuxna liv. Som jurist var Shehadeh med och grundade Al Haq, en av de mest respekterade palestinska MR-organisationerna, och deltog som expert i den delegation som förhandlade om ett fredsavtal i Washington samtidigt som hemliga förhandlingar pågick i Oslo. Alltmer desillusionerad om möjligheterna till fred och självständighet, är han kritisk mot ett PLO som i exil tappade sina rötter den egna befolkningen. Samtidigt ser han sin hemstad förvandlad intill oigenkännlighet, medan de israeliska bosättningarna kryper allt närmare. I en rad böcker är Shehadeh en obändigt skarp och självständig betraktare av konflikten, palestinierna och de judiska grannarna, väl värd att lära känna närmare.
Amerikanen Robert Caro, född 1935, har ägnat hela sitt författarliv åt två personer: Robert Moses, New Yorks hänsynslöse och maktfullkomlige stadsbyggare, och Lyndon B Johnson, LBJ, som från den fattiga och isolerade uppväxten på Texas landsbygd kom att gå hela den politiska vägen från lokala församlingar, via representanthuset och senaten, till sidsteppad vicepresident under John Kennedy, och slutligen president när Kennedy mördades 1963. I fyra delar skriver Caro om en skrupelfri person med en närmaste övernaturlig förmåga att förstå och vinna över politiska motståndare. Nu väntar Caros läsare på att han ska bli färdig med den femte delen av biografin, den om Vietnamkriget som satte stopp för LBJs karriär. I den mycket underhållande Working berättar Caro om sitt outtröttliga arbete i arkiv och som intervjuare.
Jöran Hök: Som motmedicin mot alla dystopier föreslår jag Steven Pinkers senaste bok ”Enlightenment Now” (Penguin 2018) som nyligen också kom i svensk översättning ”Upplysning nu – manifest för förnuft, vetenskap och humanism (förlaget Fri tanke 2019). Pinker argumenterar för och belägger med hårddata att situationen för mänskligheten är ljusare än någonsin. Vi lever i större säkerhet, vi lever längre, är friskare, bättre utbildade och mer toleranta. Pinker tar strid för detta utan att för den skull förneka de stora ödesfrågor världen står inför; inte minst uppgiften att trycka tillbaka den auktoritära populismen som tillfälligt tillvällt sig den politiska makten i allt för många stater. En läsvärd bok med högt tempo och provokativt uppfriskande idéer.
Redaktionen
Lämna ett svar