UTBILDNING Danmark har nordens enda universitetsutbildning om mänsklig säkerhet. Kursen har tvärvetenskaplig inriktning och ges årligen med undervisning på engelska i ämnen som antropologi, filosofi, historia, biologi och ekologi. Dessutom inbjuds externa föreläsare med erfarenheter från t ex FN:s fredsmissioner och olika internationella konflikter.
En masterutbildning inriktad på internationell mänsklig säkerhet
Århus Universitet i Danmark har Nordens enda masterutbildning specifikt inriktad på internationell mänsklig säkerhet. Masterkursen har funnits sedan 2011 och i år är antalet sökande fler än tidigare.
Masterutbildningar är en högre specialiserad utbildning som kräver att studenten har avlagt en kandidatexamen. Temat ”mänsklig säkerhet” ingår visserligen integrerat i flera utbildningar inom samhällsvetenskap i Sverige, Norge, Finland och de baltiska länderna, men Danmark har det enda renodlade programmet inom ämnesområdet.
Masterskursen har tvärvetenskaplig inriktning och ges årligen. Den har hösten 2019 50 antagna studenter. Studenterna undervisas på engelska av lärare från ämnen som antropologi, filosofi, historia, biologi och ekologi. Dessutom inbjuds externa föreläsare med vitt skilda erfarenheter, i år bland andra en före detta militär befattningshavare från FN:s fredsmission i Västsahara och en ledamot inom Danmarks konfliktråd som arbetar med brottsoffer i internationella konflikter. Detta påminner om Försvarshögskolan i Stockholm där flertalet utbildningar har gästföreläsare som arbetar med de frågor kursen behandlar. Exempelvis har studenter i folkrätt haft gästföreläsare från Röda korset, Europadomstolen och folkrättsrådgivare från olika operationer.
Diskuterar begreppet
Masterkursen är indelad i två huvuddelar. Under den första ”War, States and Human Security” ställs en rad centrala frågor som rör mänsklig säkerhet. Till exempel diskuteras varför FN:s arbete för mänsklig säkerhet fokuserar på medborgarnas säkerhet istället för staternas och vilka konsekvenser det får när säkerhetsagendan vidgas till att omfatta hälsa, livsmedelsförsörjning och klimatfrågor.
Efter att under det första delmomentet ingående ha diskuterat begreppet mänsklig säkerhet arbetar studenterna med egna regionala analyser som utgår från analyser inom FN:s utvecklingsprogram UNDP.
I kursens andra del ”context and analyses – thematic modules” undervisas studenterna inom fem tematiska fält, bland dem brott mot mänskliga rättigheter, migration, internationellt utvecklingsarbete och miljöfrågor.
Fältarbete
Slutligen skriver varje student en masteruppsats som ligger till grund för examen inom ämnet. Nästan alla studenter väljer att skriva sin uppsats efter ett fältarbete i något land där säkerhetsagendan är central.
En av studenterna, Kira Walker från Kanada, berättar på universitetets hemsida om varför hon ville vidareutbilda sig:
”Jag valde kursen efter det att jag arbetat som journalist i Iraks Kurdistan-region Jag var redan inriktad på miljöfrågor men närheten till krigen i Irak och Syrien fick mig att vilja lära mig om grundorsakerna till konflikter och särskilt miljödimensionerna och deras kopplingarna till konflikter”.
En dansk student, Mads Larsen har gjort sitt masters-fältarbete i Malaysia och Indonesien vid en internationell ideell organisation som heter NEPCon, Preferred by Nature, som arbetar med att söka lösningar som passar både människor, natur och klimat, genom kapacitetsbyggande ocholika former av riskbedömningar. Mads arbete gick ut på att informera danska företag som köper palmolja från Sydostasien om de samhälleliga och miljömässiga riskerna med importen. Han berättar om arbetet på Aarhus universitets hemsida:
”Jag gjorde en serie intervjuer med statliga tjänstemän, icke-statliga aktörer, akademiker och småbrukare, som i sin tur också fungerade som fältarbete och datainsamling för min masteruppsats.”
Kursens kunskaper kan tillämpas på många områden
Kursen ger kompetens för vidare internationellt arbete. Kira Walker arbetar just nu i Andalusien i ett projekt som undersöker klimatförändringarnas påverkan på miljösäkerhet i Medelhavsområdet. Mads Larsen har flyttat till fiskeriministeriet i Grönland, där han är anställd som avdelningschef. Bland annat deltar han i den grönländska delegationen under internationella förhandlingar.
Jöran Hök är en del av Mänsklig Säkerhets redaktion. Han har tidigare arbetat som dagspressjournalist, bland annat som chefredaktör för Omvärlden, och undervisat i journalistik vid olika högskolor.
Aarhus Universitet har en egen hemsida för masterskursen som du kan läsa om här.
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Ansvarig redaktör: Gerd Johnsson-Latham, klimat och säkerhet; kvinnor, fred och säkerhet.
Lämna ett svar