Nätmagasinet Mänsklig säkerhet (MS) utges i syfte att bredda, fördjupa, och nyansera debatten om mänsklig säkerhet. MS startades våren 2015. Magasinet är politiskt oberoende och drivs helt på ideell basis. Redaktionen utgörs av forskare, diplomater, journalister och studenter med kunskap och engagemang för en ny, global säkerhetspolitik.
Traditionella säkerhetsöverväganden fokuserar på statens säkerhet mot externa militära hot. Detta fångar enbart en del av de utmaningar vi står inför idag eftersom vedertagna instrument för att skapa säkerhet – militär maktbalans och avskräckning – ofta är verkningslösa när det gäller att hantera klimathot, epidemier, fattigdom, rasism och våld mot kvinnor och barn.
MS vill därför vara en ”utbyggd radar” som belyser både utmaningar och lösningar i frågor om mänsklig säkerhet, såväl i vårt eget land som regionalt och globalt. Vi gör det genom analys, reflexioner och debatt. Vi belyser både de utmaningar som förestår och faktorer som inger hopp och visar på lösningar, till försvar för fundamenten för mänsklig säkerhet; mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och alla människors lika värde.
Med våra begränsade resurser vill vi främst agera för att lyfta fram frågeställningar och vinklar av mer djupgående och långsiktig karaktär och ämnen som i övrigt får begränsat utrymme i överväganden om mänsklig säkerhet.
Fokus på några centrala aspekter av mänsklig säkerhet under 2019
Redaktionen vill under 2019 försöka fördjupa bilden av några centrala utmaningar i fråga om mänsklig säkerhet. Vi välkomnar därför texter, lästips och synpunkter inom de fem områden som anges medan – samtidigt som vi liksom tidigare gärna tar emot bidrag som rör andra ämnen av relevans för tidningen. Texterna bör liksom tidigare lägga fokus på mänsklig säkerhet och kan gärna belysas genom olika landexempel:
- Växande nationalism och populism inskränker mänskliga rättigheter, jämställdhet, demokrati och respekten för rättsstatens principer.
- Mellanstatliga krig är relativt få idag – men växande ekonomiska och politiska klyftor inom länder skapar allt fler konfliktytor och leder bl a till fler människor på flykt.
- Klimatförändringarna utgör ett växande hot – men varken enskilda stater eller världssamfundet agerar kraftfullt nog när tilltron till multilateralism minskar.
- Cybersäkerhet, AI och nya övervakningstekniker påverkar alltmer både staters och människors säkerhet.
- Världen över utmanar människor repressiva och diskriminerande maktstrukturer. Detta behöver lyftas fram tydligare men sociala medier m fl domineras av katastroftänkande.
Redaktionen för nättidningen Mänsklig Säkerhet
Anders Melbourn
Annie Sturesson
Emma Henriksson
Gerd Johnsson-Latham
Joel Martinsson
Johan Schaar
Jöran Hök
Lotta Schüllerqvist
Petter Danckwardt
Vendela Rupp
Lämna ett svar