Kära läsare! Vi på Mänsklig Säkerhet vill ta tillfället i akt och önska er en glad Lucia och en riktigt god jul. I nätmagasinets anda görs detta med en samling lästips från vår redaktion. Trevlig läsning!
Lotta Schullerquist
”De kan inte stoppa oss” av Mattias Beijmo. En verklighetsbaserad thriller om den nya digitala vapenindustri som hotar yttrandefriheten i hela världen. Syrien är ett av de länder som hunnit längst i osynlig övervakning av medborgarnas liv, med god hjälp från framförallt Sverige, Frankrike och USA. Det skulle kunna vara science fiction, men det är påtaglig verklighet – ett sofistikerat, snabbt växande system för kränkning av individens rätt till integritet och trygghet. Obehaglig men viktig läsning.
Anders Mellbourn
Theodor Kallifatides senaste roman ”Slaget om Troja” skildrar krigets vansinne, drivkrafter och ohyggligheter. Under de sista dagarna av den tyska ockupationen av Grekland vid andra världskrigets slut återberättar en lärare Homeros Illiaden för sina elever, allt gestaltat på ett språk som i klarhet och tydlighet är oöverträffat i vad som idag skrivs på svenska.
Jöran Hök
”Ostende 1936” av Volker Weidermann. Författaren cirklar kring den grupp exilförfattare som umgicks under några sommarmånader i den belgiska badorten Ostende. Umgänget präglas av den rädsla och osäkerhet som skapats av den tilltagande repressionen i Hitler-Tyskland och det uppflammande inbördeskriget i Spanien. I första hand skildrar boken ett sammanvävt privat- och yrkesliv bland exiltyska författare starkt pressade av ett alltmer inflammerat internationellt klimat och en osäker framtid. I någon mån knyter boken an till dagens internationella samhälle där liknande stämningar gör sig gällande.
Joel Martinsson
”Enlightenment Now – the case for reason, science, humanism, and progress” av Steven Pinker. Det är en bok skriven av Harvard-forskaren och New York Times bästsäljande författare Steven Pinker, som ligger väldigt nära det Hans Rosling arbetade med.
Vendela Rupp
”Det nya kalla kriget” av Bertil Lintner. Boken skildrar hur länder som Indien och Kina numera utmanar USA:s tidigare militära och ekonomiska anspråk på regionens naturresurser, då dessa nya framträdande krafter hävdar sina egna säkerhetsintressen. Framförallt behandlas situationen kring indiska oceanen.
Johan Schaar
”Sympatisören” av Viet Thanh Nguyen, en amerikansk författare med vietnamesiskt ursprung.
Är detta Romanen om Vietnamkriget och det vietnamesiska folket? Resultatet av en förbindelse mellan en fransk katolsk präst och hans vietnamesiska tjänstekvinna blir huvudpersonen och berättaren underrättelseofficer i den sydvietnamesiska armén samtidigt som han är agent för Nordvietnam, en dubbelroll han fortsätter att spela bland exilvietnameser i USA och under ett katastrofalt invasionsförsök i hemlandet. En tragikomisk historia där berättaren med ironisk distans kommenterar den amerikanska synen på den gåtfulle asiaten, en brutal projektion som ledde till stor olycka. Boken belönades med Pulitzerpriset 2016. Nguyen är idag en av de skarpaste kritikerna av Trumps aggressiva politik mot migranter och flyktingar.
Gerd Johnsson-Latham
”Som pesten ” av Hanne-Vibeke Holst (Albert Bonniers förlag, översättning Margareta Järnebrand). Boken handlar om läkaren Karoline Branner som arbetar för WHO i Geneve med pandeminbekämpning. Hon märker att det inte alltid är människors hälsa som står i fokus för organisationen där både karriärer och starka penningintressen står på spel. Branner vill förändra och driva på men stöter på problem, både i Geneve och i länder som drabbas av fruktansvärda smittsamma sjukdomar, där vården inte räcker till. Författaren har pekat på att hon ser boken som en nutida kommentar till Camus ”Pesten” om hur samhällen kan paralyseras av en smitta som genomsyrar allt. Holst är en mästare på att skapa spänning och närhet till centrala politiska beslutsfattare. Hon blandar god research med bra och rappt språk och får läsare att leva sig in i de val kring liv och död som ledare kan tvingas till. Hennes romaner om den första (fiktiva) kvinnliga statsministern i Danmark (Kronprinsessan m fl) har filmats och gått på SvT. Böckerna belyste inkännande det alltid aktuella ämnet om manlig skepsis mot kvinnors ledarskap, men också svårigheterna att både leda en regering och finnas till för sina närmaste.
Annie Sturesson
”Vända hem” av Yaa Gyasis. Författaren, som har rötter i Ghana och USA, nådde stor uppmärksamhet med sin debutroman ”Vända hem”. Boken har sin början i koloniala Ghana under 1700-talet där två systrar skiljs åt, en gifts bort med en engelsk guvernör medan den andra säljs som slav till USA. Genom de två systrarna och deras efterföljande generationer ger boken en stark historisk skildring av slavhandeln och dess konsekvenser från 1700-talets i Afrika till vår samtid i USA. Med en intressant berättarteknik med flera livsöden och delvis spretiga historier så hålls boken samman av frågor kring identitet och människors jakt på en identitet.
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Lämna ett svar