REFLEKTION Almedalsveckan är över och vi i redaktionen påbörjar därmed vårt sommaruppehåll fram till september. Men innan dess vill vi avsluta med en sammanfattning av det senaste halvåret och uppmana till en fortsatt breddning av den säkerhetspolitiska debatten.
Efter en vår av historiska möten, brutna internationella avtal, fortsatta lidanden för migranter och en ständig risk för handelskrig så är det slutligen dags för ett välgörande sommaruppehåll för oss i redaktionen. Almedalsveckan som kommit att bli vår final på vårterminen har avslutats och det kändes i onekligen i luften att det är valår. Betydligt mer spänning och dynamik än på flera år. Tyvärr var det dock återigen samhällets allra mörkaste krafter som lyckats stjäla utrymmet och rubrikerna. Att Nationella motståndrörelsen återigen fick chansen att rasera våra demokratiska samtal genom sina rasistiska och fascistiska budskap i en tid då vi snarare behöver mötas för att staka ut en gemensam riktning och finna det som förenar oss snarare än separerar oss är en skam och ett allvarligt hot mot demokratin i Sverige.
Internationellt är det sannerligen en intressant tid vi lever i. Samhällstrender, konflikttrender och nyhetsflöden pekar fortsatt i alla tänkbara riktningar. En ljusning är att det förs en dialog mellan Nordkorea och Sydkorea och att våldet i Syrien minskat ordentligt det senaste året. Ett otroligt historiskt och hoppingivande möte skedde idag då Etiopiens och Eritreas ledare möttes för första gången på närmare 20 år efter årtionden av förödande konflikter. Samtidigt sjunker barnadödligheten i världen, malariaoffren minskar precis som den extrema fattigdomen, och antalet döda i krig och konflikter är historiskt sett extremt låga. Vi får därför inte misströsta!
Lågintensiva konflikter som fortfarande orsakar stort lidande ser vi emellertid fortfarande i Syrien, Ukraina, Mali, DRK och många andra platser. Med 65 miljoner flyktingar runtom i världen har vi också en konstant humanitär kris vilken också gör sig skamligt påmind vid Europas gränser. Trumpadministrationens oberäkneliga beteende skapar också stor osäkerhet genom att dels bryta historiska internationella avtal som kärnbränsleavtalet med Iran och Parisavtalet om det globala klimatet. Vi står även potentiellt inför ett handelskrig som inte bara skulle orsaka stor ekonomisk skada runtom i världen, utan som även skulle skada det internationella samarbete som måste till för att hantera vår tids stora utmaningar.
Kontrasterna gör att en historisk riktning i samtiden är svår att utläsa. Istället uppstår en känsla av att vi står i ett slags vägskäl – för vår nationella politik och även för det internationella samfundet och den existerande men skakiga ordningen. I sådana lägen är det än viktigare att söka kunskap, att våga ta ställning, att fatta svåra beslut, och att inte låta de mörka krafterna eller de enkla analyserna styra utvecklingen. Okunskap måste bekämpas, svaga analyser bemötas, och populism avslöjas.
När sommaren är över så kommer vi därför tillbaka med förnyad kraft för att fortsätta vårt självpåtagna uppdrag att bredda och fördjupa den svenska säkerhetspolitiska debatten. Vi påminner om att magasinet är helt politiskt obundet och att det drivs ideellt av en dedikerad redaktion. Med hjälp av en lång rad fantastiska skribenter och forskare kommer vi fortsatt erbjuda nya och tankeväckande perspektiv och argument, forskningsresultat och kunskapshöjande djupdykningar och rapporter i enskilda konflikter, länder och frågor. Vi hoppas även att vi kommer kunna fortsätta erbjuda seminarier om viktiga säkerhetspolitiska frågor.
Kom ihåg att ett samhälle och en samhällsdebatt aldrig blir bättre än vad vi själva gör det till, både enskilt och tillsammans. Vi har som individer ett stort ansvar att engagera oss, att sprida goda budskap och att bemöta felaktigheter på ett konstruktivt men tydligt sätt. Vi ser därför också fram emot att möta er i de sociala medierna. Följ, diskutera och sprid gärna på Twitter och Facebook. Vi vill även påminna er om att prenumerera på nyhetsbrevet för att få sammanfattningar av veckan från Mänsklig Säkerhet.
Trevlig sommar och på återseende i september!
Robert Egnell och redaktionen
Lämna ett svar