DEBATT Sverige arrangerar barnkonsultationer runt om i världen för att höra barns egna berättelser, och för att belysa barns rättigheter i väpnade konflikter. Den 22 mars anordnas ett Barnforum på Fryshuset där bland andra högnivågästerna FN Generalsekreterares särskilda representant för barn och väpnad konflikt, Virginia Gamba och General Roméo Dallaire deltar tillsammans med ett 60-tal barn för att ytterligare belysa och fördjupa kunskaperna om barn och väpnad konflikt. Vikten av detta arbete betonas här av Utrikesminister Margot Wallström.
Krig och väpnade konflikter för med sig förödande konsekvenser för både individer och hela samhällen. Och de som är mest skyddslösa i en väpnad konflikt är barn. Över 250 miljoner barn runt om i världen är idag påverkade av väpnad konflikt. 125 miljoner barn är direkt drabbade.
I den årliga FN-rapporten om barn och väpnad konflikt, från 2017 (baserat på uppgifter från 2016), uppgår antalet verifierade dödade barn i Syrien och Irak till över 2000 barn. I Jemen dödades samma år 502 barn. I Myanmar tros 730 barn ha dödats mellan augusti och september 2017. På grund av att man inte får åka in i Rakhine state, i Myanmar, vet vi inte exakt hur många som har dödats. Det här är några exempel från några av de nu pågående konflikterna.
Med utgångspunkt i skydd av barn, respekt för barnkonventionen och internationell humanitär rätt, samt de av FN identifierade sex grova förbrytelserna mot barn i väpnad konflikt leds Sveriges arbete om barn och väpnad konflikt av fyra prioriteringar, inte minst i Säkerhetsrådets formella arbetsgrupp för barn och väpnad konflikt där vi sitter som ordförande 2017-2018. Dessa är: genomförande av FN:s barn och väpnad konflikt-agenda; barns möjligheter att göra sin röst hörd; barns rätt till utbildning; barns rätt till hälsa, inklusive psykisk hälsa.
I säkerhetsrådet har Sverige konsekvent tagit upp barns utsatta situation i väpnad konflikt. Vi har också flyttat fram positionerna kring skydd av barn och barns rättigheter, bland annat genom att presentera ett förslag som antogs av ett enhälligt säkerhetsråd vid 2017 års öppna debatt om barn och väpnad konflikt.
En del av arbetet med barn och väpnad konflikt inkluderar barnkonsultationer runt om i världen. Hur upplever barn konflikter? Hur påverkar konflikter dem? Vad behöver barn under och efter konflikt? Detta är en av Sveriges prioriteringar som ger en möjlighet för barns röster att bli hörda av beslutsfattare, civilsamhällsorganisationer och andra vuxna. I höstas anordnade Sverige barnkonsultationer i Libanon och i Colombia. Fokus då var flyktingbarn och barn i fredsprocesser. Detta arbete fortsätter även i år.
Den svenska allmänheten har förstås intresse av att veta vad Sverige gör för barn i väpnad konflikt. I vår alltmer globaliserade värld påverkas dessutom barn i Sverige av det som sker runtomkring oss. Utan att vi kanske tänker på det, har vi faktiskt hela världen hos oss. Därför är det dags att ta hem frågan om barn och väpnad konflikt från FN-högkvarteret och övriga världen om så för en liten stund.
Krig och konflikt är inte långt borta. Barn här hemma kan ha egna erfarenheter av krig, eller ha en klasskamrat som tidigare bevittnat öppen eld när dennes skola blivit attackerad. Ett annat barn kan ha föräldrar som flytt från väpnad konflikt eller bara tankar och känslor kring vad som dagligen visas på nyheterna. Sverige har också genom åren deltagit i olika fredsbevarande missioner runt om i världen. Vi finns just nu bland annat i Mali tillsammans med FN, vi finns i Afghanistan med Nato, samt i Irak. Allt detta gör det betydelsefullt att belysa frågan om barn och väpnad konflikt även på hemmaplan.
Oavsett direkt eller indirekt erfarenhet av väpnad konflikt har barn olika upplevelser och starka åsikter. Deras röst måste räknas. Barnkonsultationerna är en barometer för hur barn upplever väpnad konflikt. De ger vuxna rekommendationer och blir till ett verktyg för att öka skyddet av de mest skyddsbehövande i en väpnad konflikt.
Inför stundande ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd med start i juli 2018, anordnar vi ett Barnforum på Fryshuset. Med fokus på de svenska prioriteringarna ges barnen i Barnforumet chans att förmedla sina perspektiv och tankar om barn och väpnad konflikt. I förlängningen hoppas vi detta ger barnen möjlighet att påverka debatt och beslut – inte minst som framtida beslutsfattare.
Vi har inte råd att förlora flera generationer barn som berövas rätten till liv, utbildning, blir föräldralösa, skadas och traumatiseras som en följd av väpnad konflikt. Deras liv och rättigheter kan inte vänta tills konflikterna tar slut, vi måste agera nu! Om vi skyddar barn idag kan vi förhindra konflikter i morgon.
Margot Wallström
Sveriges utrikesminister
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Ansvarig redaktör: Gerd Johnsson Latham, senior redaktör
Lämna ett svar