DEBATT Migrationsflödet i Centralamerika och Mexiko har förändrats. Allt fler familjer lämnar Centralamerika för att komma undan ett ökande våld. I november 2016 anordnade det mexikansk-guatemalanska nätverket Mesa Transfronteriza Migraciones y Género en observationsresa för att främja och synliggöra migranternas mänskliga rättigheter. Kristna Fredsrörelsen var med för att erbjuda observatörerna ett skydd, och Miriam Steinbach skriver idag om migranternas rättigheter som inte tillvaratas.
Mesa Transfronteriza Migraciones y Género (MTMG) är ett nätverk av omkring 30 organisationer och kollektiv i Mexiko och Guatemala som arbetar med migration, rätt till hälsa, kvinnors och ungas rättigheter och med markrättigheter. I november 2016 anordnade nätverket en observationsresa till gränsregionen mellan de bägge länderna. Syftet var att synliggöra situationen för mänskliga rättigheter i regionen.
Observationsresan, som gick under namnet Misión de Observación de Derechos Humanos (MODH) inleddes den 9 november i Guatemala City och avslutades en vecka senare på San Cristóbal de las Casas centrala torg i Mexiko med en politisk och kulturell aktion. Bland de 30 deltagande observatörerna återfanns representanter från EU, internationella och nationella organisationer samt akademiker. Under resan togs observatörerna emot av 70 organisationer och kollektiv samt omkring 1 600 personer som utsatts för tvångsförflyttningar, våld mot migranter och flyktingar eller för könsrelaterat våld. De bidrog alla till att ge en omfattande bild av bakgrunden till migrationsströmmarna i regionen och den verklighet som migranterna som korsar Mexikos södra gräns lever i. Situationen för de personer som arbetar med att försvara migranternas rättigheter samt med land- och markrättigheter togs också upp.
Den mexikanska civilsamhällsorganisationen Voces Mesoamericanas har arbetat med migranters rättigheter under fem år i södra Mexiko. Organisationen är medlem i nätverket MTMG och deltog under observationsresan.
– Styrkan med MODH har varit att vi har kunnat göra en gemensam analys, säger Enrique Vidal från Voces Mesoamericanas. När en person flyr sker det utifrån ett akut behov. När vi organisationer sedan tar emot personen för att ge hen stöd kan vi hjälpa till att skänka en mening till det upplevda traumat och rekonstruera smärtan och våldet hen har upplevt.
Nya former av migration och fördrivningar
En av orsakerna till migrationen från Centralamerika och Mexiko blir sällan uppmärksammad: den ökade militäriseringen i flertalet regioner för att bereda väg för storskaliga ekonomiska projekt, exempelvis gruvor eller vattenkraftverk. I ett pressmeddelande som släpptes vid resans slut uppgav observatörerna att de vittnesmål som de hört under resan visar på en djup kris vad gäller kränkningar av migranters rättigheter samt av de personer som försvarar markrättigheter. Det rör sig om fall av hot, kriminalisering, människohandel, försvinnanden, kidnappningar, rån och överfall, tortyr och mord. I majoriteten av fallen uppges förövarna ha direkta kopplingar till statliga aktörer så som tjänstemän, poliser eller militärer som handlat i samröre med organiserad brottslighet eller med nationella och multinationella företag.
Enrique Vidal tillägger:
– Många av de personer som migrerar från Honduras eller El Salvador flyr numera från ett systematiskt och livshotande våld. Trots detta erkänns de inte som flyktingar av mexikanska och amerikanska myndigheter, även fast de skulle kunna få asyl i enlighet med internationella rätt för skydd av flyktingar.
Bland de vittnesmål som observatörerna fick ta del av vill Vidal särskilt lyfta fram berättelserna från två grupper som möter en allt mer våldsam kontext: kvinnor och HBTQ-personer. Under de senaste åren har det rapporterats om en ökning av HBTQ-personer som lämnar sina hemländer i Centralamerika och även antalet kvinnor samt hela familjer med små barn som migrerar har ökat.
– Den traditionella bilden av en stark, ung man som klättrar upp på godståget La Bestia – besten, för att ta sig till USA överensstämmer inte längre med verkligheten, menar Vidal. Migrationens demografi håller på att förändras som ett symptom på det ökande våldet i centralamerikanska länder.
Ett initiativ som fortsätter
Den första etappen av MODH har avslutats, men MTMG ser behovet av att fortsätta initiativet. De föreslår i ett uttalande vid observationsresans slut ett permanent observationsprojekt i gränsområdet för att gemensamt kunna dokumentera och analysera kränkningar av mänskliga rättigheter. ”Vi vill att denna ansträngning och sammanslagning av olika kamper görs till en mångfärgad väv, ett nätverk av folk och samhällen vid gränsen mellan Mexiko och Guatemala som sakta men säkert kan konstruera en kritisk, mångfacetterad och engagerande bild av verkligheten. Ett mesoamerikanskt initiativ som inkluderar kamperna i Centralamerika och södra Mexiko.”
I en nyligen publicerad rapport från Kristna Fredsrörelsen understryker vi att människorättsförsvarare som arbetar med migranters rättigheter löper höga risker att utsättas för hot och våld. Under MODH var Kristna Fredsrörelsen närvarande för att erbjuda skydd till aktiviteten och dess deltagare.
Detta är en utvecklad version av blogginlägg som tidigare publicerats på Kristna Fredsrörelsens blogg.
Miriam Steinbach
Miriam är fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko och har en kandidatexamen i Latinamerikastudier och har studerat en termin journalistik på Biskops-Arnö Folkhögskola i Chile. Hon har också gjort praktik på svenska ambassaden i Mexico City. Miriam har varit engagerad i kampanjen Asylrätt 2014.
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Ansvarig redaktör: Zarah Abrahamsson, redaktör Folkrätt.
Eva Zetterberg säger
Tack för din rapport, Miriam
Du har ett vIktigt uppdrag!
Du måste komma och berätta mer vid något tillfälle!
Vänliga hälsningar
Eva Zetterberg ordförande i
Latinamerika institutets styrelse
Miriam säger
Tack så mycket själv Eva, det gör jag väldigt gärna! Skriv gärna till vår mail så kan vi hålla kontakten inför nästa Sverigebesök: equipo.mexico@swefor.org.
Vänliga hälsningar,
Miriam Steinbach
Nanna säger
Jag är i behov av hjälp för att kunna vända Migrationsverkets beslut att skicka tillbaka en familj till El Salvador. Hittade denna sida när jag googlade, mycket intressant läsning. Hoppas att någon här kan bidra med tips, tar tacksamt emot precis allt, det är bråttom!