Det finns otaligt många sätt att engagera sig för att göra världen till en bättre och tryggare plats. Linn Hultqvist, redaktör på Mänsklig Säkerhet, listar några alternativ för dig som vill engagera dig ideellt.
Januari och februari har varit mörka månader, inte bara på grund av bristen på solljus i Sverige denna period. Plånboken är tunnare än vanligt efter alla de extra utgifter som julfirande, vintersport och semesterresor medför. Många känner sig ochså mer generösa i juletid och väljer att ge ett extra bidrag till hjälporganisationer. Konflikterna i Mellanöstern och Nordafrika, och inte minst flyktingsituationen som uppstått som följd, fick mycket uppmärksamhet i media hösten 2015, vilket ledde till att rekordmycket julklappspengar skänktes till välgörenhet.
De aldrig sinande rapporterna om mänskligt lidande runt om i världen har lett till en ökad medvetenhet om hur stort behovet av hjälp är. Ekar din plånbok fortfarande tom efter jul och nyår, eller har första lönen/CSN tagit slut? Du behöver inte skänka pengar, det finns andra sätt att hjälpa någon i behov. Du kan ge av din tid, det är oerhört uppskattat. Volontärbyråns undersökning bland volontärsamordnare i frivilligorganisationer (2015) visar att 75 procent ser att behovet av frivilliga krafter ökat de senaste åren.
Ibland kan jag känna att jag lever i två parallella världar. Samtidigt som cirka 60 miljoner människor är på flykt i dag och nyheterna outtröttligt rapporterar om de fruktansvärda händelser och övergrepp som pågår i världen, ser vi att utvecklingen drivs åt rätt håll i många avseenden när det gäller freds- och utvecklingsfrågor. Det är människors beundransvärda engagemang och envisa vilja att hjälpa och skapa förändring som möjliggör detta.
Vi har många läsare som på olika vägar, i sitt yrkesliv eller privat, verkar för en bättre och säkrare tillvaro för människor i Sverige eller andra delar av världen. Ni är många som gör vad ni kan och har gjort det under en längre tid. Jag är imponerad över den vilja och det engagemang som ni har, men misstänker också att det finns fler bland våra läsare som, liksom jag själv, hemsöks av känslan att inte ha gjort tillräckligt.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Ord vars betydelse nästan har urvattnats eftersom de upprepats så många gånger. Trots det etsar sig orden kvar i mina tankar, för det finns få ordspråk som stämmer så väl överens med dagens ämne. Till dig som känner att du kan och vill göra något, eller göra mer, har jag listat några organisationer där du kan hjälpa. Notera att det är ett begränsat urval av organisationer och att det finns betydligt fler möjligheter för dig att engagera dig. En komplett lista skulle bli oändlig, men hör gärna av dig till oss med fler bra förslag så kompletterar vi med glädje.
Alla ger på sitt sätt och efter egen förmåga. Förhoppningsvis kan du hitta ett sätt som passar dina förutsättningar.
Har du viljan, men varken tid eller pengar?
Bli medlem!
Då visar du ditt stöd och ger organisationen mer tyngd, utan att behöva lyfta ett finger.
PeaceWorks, en ideell fredsorganisation som arbetar för ungas organisering och inflytande i ett jämlikt och rättvist samhälle byggt på ickevåld. Som medlem i PeaceWorks kan du åka ut i världen som volontär, bli nationell fadder, driva ett eget projekt, och mycket mer.
Stop Illegitimate Vetoes, en kampanj som vill sprida kunskap om, och i förlängningen förändra, användandet av vetot i FN:s säkerhetsråd. Om du vill att FN ska fungera bättre kan du bli medlem och gå på ett av kampanjens tisdagsmöten.
Har du vilja och (viss) tid, men inte pengar?
Bli volontär!
Volontärarbete handlar om ett ömsesidigt utbyte och är ett utmärkt sätt att ge av din tid, men spara på dina utgifter.
Volontärbyrån, en ideell verksamhet som ger människor runtom i Sverige en möjlighet att engagera sig. Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra genom att förmedla ideella uppdrag och genom att utbilda och stödja föreningar i frågor om ideellt engagemang. Här kan du hitta något som passar just dig.
Röda Korset, har massor av intressanta möjligheter till volontärarbete. Du kan till exempel hjälpa barn och ungdomar med läxor, genomföra insamlingsaktiviteter eller ge stöd till människor som flytt från sina hemländer.
Svenska kyrkan, behöver volontärer under längre och kortare perioder, både unga och äldre, till uppdrag i Sverige och utomlands.
IM Sverige, jobbar i Sverige med integration och engagemang och vill skapa mötesplatser med människors engagemang i fokus. Du kan bland annat vara läxhjälpare, delta i språkcaféer eller i verksamhet för ensamkommande ungdomar, arrangera studiecirklar, insamlingar, events eller sälja och informera om rättvis handel-varor.
Mind (tidigare Föreningen Psykisk Hälsa), främjar den psykiska hälsan i samhället. Erbjuder medmänskligt stöd, påverkar attityder och sprider kunskap för en bättre psykisk hälsa.
Har du vilja, tid och (mer eller mindre) pengar?
Rör på dig!
Du får bättre hälsa, ser nya platser och träffar nya likasinnade människor.
Hike for Nepal Sweden, en stödförening till en icke-statlig organisation som arbetar med sociala frågor i Nepal och vill få fler människor att upptäcka de fantastiska vandringslederna i landet. För en engångskostnad på 500 kr har du möjlighet att gå med Hike for Nepal Sweden på halv- eller heldagars vandringsturer i Stockholm fram till oktober 2016.
Frilufsfrämjandet, arbetar med att göra friluftslivet tillgängligt för alla, försvarar allemansrätten och bedriver samhällspåverkan i frågor som rör barns hälsa och hållbar utveckling. Bli medlem och engagera dig redan idag.
Umgås!
Ge valfri andel av din tid och få massor av energi, fina minnen och en ny vän.
Kompis Sverige, verkar för att bygga vänskap och förebygga utanförskap och vill sudda ut gränserna mellan nya och etablerade svenskar. Den grundläggande idén är att bristen på möten leder till segregation och exkludering, med höga kostnader för individer och samhälle.
Kompisbyrån, hjälper människor att träffa nya kompisar med liknande intressen och skapar kontakt mellan dig som är ny i Sverige och dig som har bott här länge. Ni träffas, fikar och övar svenska!
Bli aktiv i en organisation!
Se det som kompetensutveckling, en lärorik och rolig erfarenhet! Och du kan få många nya vänner med liknande intressen att diskutera frågor sin engagerar dig.
Globalportalen, en samlingspunkt som gör det enkelt att engagera sig i globala frågor. Här samlas organisationer, nyheter och tips på aktiviteter och kampanjer under samma tak.
Föreningen för Utvecklingsfrågor, en politiskt och religiöst obunden ideell förening vars syfte är att informera och skapa debatt om utvecklingsfrågor i ett globalt perspektiv, till stöd för ömsesidig förståelse och samarbete.
Folk och Försvar, vill sprida kunskap och främja en levande debatt om samhällssäkerhet, säkerhetspolitik och försvarspolitik. De tror på värdet av samtal och diskussioner där olika delar av samhället finns representerade.
Utrikespolitiska Föreningen Stockholm, en politiskt och religiöst obunden förening som syftar till bredda intresset och förståelsen för internationella frågor. Hitta din lokala förening på UF Sverige.
Svenska FN-förbundet, arbetar med att driva opinion och delta i debatter inom 1) Fred, säkerhet och nedrustning, 2) Utveckling och fattigdomsbekämpning och 3) Mänskliga rättigheter och demokrati.
Svenska Freds, en förening för människor som är övertygade om att konflikter kan lösas utan våld och att krig kan förebyggas genom samarbete, ekonomiska medel och diplomati.
IKFF, en fredsorganisation som arbetar för att öka kvinnors makt och politiska deltagande i allt beslutsfattande som rör fred, säkerhet och nedrustning.
Har du möjlighet att bidra med ekonomiskt stöd, inget annat?
Skänk en gåva!
Bli månadsgivare eller ge en engångsgåva.
UNICEF, kämpar för att skapa en bättre värld för alla barn.
UNHCR, hjälper människor på flykt.
Kvinna till Kvinna, arbetar för fred och jämställdhet genom att stärka kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden.
Friends, en icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbing.
Afrikagrupperna, en solidaritetsorganisation med medlemmar och givare som arbetar för en rättvis värld.
Latinamerikagrupperna, stödjer människor på Latinamerikas landsbygd så att de får möjlighet att utbilda sig, organisera sig och kräva sina rättigheter.
Svenska Afghanistankommitén (SAK), en biståndsorganisation som har arbetat över trettio år i Afghanistan, särskilt inriktad på att nå ut till de allra mest utsatta grupperna.
BRIS, arbetar för att förbättra barn och ungas villkor och rättigheter.
RFSU Insamlingsstiftelse, samlar in pengar till RFSU:s arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Sist men inte minst…
Skriv för oss!
Har du viktig kunskap om säkerhetspolitiska frågor eller vill tillföra perspektiv som bidrar till att bredda och nyansera den säkerhetspolitiska debatten? Välkommen att skriva en artikel för Mänsklig Säkerhet! Läs mer här eller kontakta ämnesansvarig redaktör om du har några frågor eller funderingar.
Det finns helt enkelt hundratals sätt att engagera dig ideellt.
Varför och hur du vill göra det är inte det viktiga i sammanhanget, det väsentliga är att du har viljan att hjälpa och att du gör något av tankarna.
Linn Hultqvist
Statsvetare och redaktör på magasinet Mänsklig Säkerhet.
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Har du tips på organisationer som bör vara med på denna lista? Vi uppdaterar gärna denna artikel efter våra läsares förslag. Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Ansvarig redaktör: Robert Egnell, chefredaktör, ansvarig för Fredsbyggande, Inrikespolitik, Terrorism & radikalisering, Europa.
Lämna ett svar