Att kvinnor har mänskliga rättigheter är fortfarande inte en självklarhet. Kvinnor världen över möter hot, våld och trakasserier för att dom är kvinnor. Trots det står modiga kvinnorättsförsvarare – #femdefenders – upp för kvinnors rättigheter. Lena Ag, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna, skriver om den riskfyllda vardagen för unga #femdefenders.
29 november firar vi världens kvinnorättsförsvarare på #femdefenders day. Vi gör det inte bara i medvind även om mycket har blivit bättre för världens flickor och kvinnor.
FN:s stora årsrapport som kom i oktober i år visar att mödradödligheten har sjunkit med 40 procent på 20 år. Likaså har kvinnors utbildningsnivå höjts liksom hälsotillståndet och därmed medellivslängden. Det är klara förbättringar som är mycket glädjande.
För 20 år sedan ägde också den stora kvinnokonferensen rum i Peking. Världens #femdefenders samlades då kring det epokgörande dokumentet Beijing Platform of Action. Sedan dess har det inte blivit någon mer världsomspännande kvinnokonferens. Anledningen är riktigt trist. Världens #femdefenders befarar att en ny konferens skulle kunna resultera i andra, bakåtsträvande beslut som inte alls skulle gynna kvinnor. Då är det bättre att behålla de resultat som finns.
Så är det på området kvinnors rättigheter. Ibland går det framåt och ibland bakåt och då gäller det att vi alla knuffar på åt rätt håll.
Efter att i över två decennier ha jobbat med dessa frågor så vet vi på Kvinna till Kvinna följande: I tider av kris och konflikt blir det ofta en backlash för demokratiska värden och mänskliga rättigheter och därmed också kvinnors rättigheter. Svängrummet för #femdefenders krymper. Yttrandefrihet begränsas och lagar sätts ur spel. Allt annat får stå tillbaka för det som kallas ”nationens säkerhet”. Just nu upplever världen en tid av kaos, kris och konflikter och få tänker på mänsklig säkerhet – alltså vad människorna i ett land behöver för att känna sig säkra och trygga i sina liv.
Därför är det mer angeläget än någonsin att det finns en ny generation #femdefenders som enträget, målmedvetet och långsiktigt orkar arbeta vidare för kvinnors lika rättigheter. Unga kvinnor måste få stöd och känna solidaritet för att våga stå upp för alla kvinnors rätt och lika värde. Generationer av kvinnokämpar har lagt grunden för att unga kvinnor inte ska behöva be om lov.
I nästan alla världens länder hotas och diskrimineras du bara för att du tillhör kvinnokönet. Din rörelsefrihet begränsas i vissa länder. Du får inte vara där du vill på gator och torg och inte besöka vilka kaféer och restauranger som helst.
Våldet tystar. Hot leder till rädsla som leder till självcensur i det dagliga livet och på sociala medier. Om du är en ung #femdefender kan din egen familj bli din fiende om du inte finner dig i rollen att vara hemma och föda barn utan istället väljer att stå upp för kvinnors rättigheter. Du stämplas som att du inte är en ”riktig kvinna” och extra besvärligt blir det om du ifrågasätter heteronormen. Religiösa regler hindrar dig också att själv bestämma över din egen kropp och att utmana diskriminerande strukturer kan leda till livsfara.
Men trots motstånd och svårigheter tar sig unga kvinnorättsförsvarare allt oftare rätten att höras och synas och vara med och påverka samhället. De vill inte vänta längre och det finns vägar framåt. Kvinna till Kvinna har senaste året drivit en fredsskola för 140 unga kvinnorättsförsvarare från olika håll i världen som vi kallar Young Women´s Peace Academy. Där har vi möjliggjort för unga #femdefenders att träffas och börja samarbeta över nationsgränserna och dela erfarenheter för att stärka varandra. Resultaten har vi samlat här i vår nya rapport.
Unga #femdefenders vågar utmana diskriminering och bekämpa den växande nationalism som bara ser till kvinnans roll som maka och mor. Du kan också hjälpa och stödja unga kvinnor världen över att få leva sina egna liv fullt ut, med samma rättigheter och möjligheter som män har.
Som en av våra unga #femdefenders säger i rapporten; ”Om jag låter dem hindra mig från att uttrycka mig så kommer de bara att hindra mig från andra saker också.”
Vi måste alla arbeta för att det inte blir så!
Lena Ag
Generalsekreterare på Kvinna till Kvinna
Inlägget publicerades ursprungligen på Lenas blogg den 29 november.
Lämna ett svar