DEBATT: Verkliga klimathot förvärras och krymper utrymmet för mänsklig säkerhet men får stå tillbaka för potentiella hot som ryska anfall. Militärhot får anslag om flera procent av BNP. Klimatanslagen däremot skärs ner och fossil verksamhet subventioneras – trots att oljan göder rysk krigföring. Ekonomiska särintressen gör att vårt vackra Sverige förstörs av groteska kalhyggen och utsläppen ökar. Men regeringsunderlaget fokuserar på invandrares ”vandel”.

På några månader har krig i vårt närområde kommit närmare, när rysk aggression plötsligt uppmuntras av USA, den stormakt som nyss sågs som den fria världens försvarare. Dessutom har USA initierat ett globalt handelskrig, där inte militära konfrontationer kan uteslutas.
Men klimathoten har funnits länge, accelererar och skadar redan mänsklig säkerhet. De rekordhöga temperaturerna fortsätter även detta år. Mars var den näst varmaste marsmånaden som har uppmätts. Det är den 20:e månaden av de senaste 21 där den globala medeltemperaturen har legat mer än 1,5 grader över förindustriell tid. Alltså den temperaturnivå som inte bör överskridas enligt Parisavtalet.
De återkommande rapporterna om hur läget förvärras för klimat, miljö och allt levande på jorden börjar nu också kompletteras med uppgifter om hur vanliga svenska familjers vardag präglas av klimathoten.
Det gäller alla om fått kraftigt ökade försäkringskostnader för att deras hus står på mark i riskzoner för översvämningar. Det gäller barnfamiljer som inte längre har råd med frukt till barnen och fattigpensionärer som inte kan unna sig kaffe när klimatrelaterad missväxt drabbat södra halvklotet.
Men dagens makthavare vill få oss att tro att vi kan avskärma oss från omvärlden och bortse från klimatförändringar på andra sidan jordklotet.
Studier från svenskt näringsliv visar hur företag nu är dubbelt utsatta: både av klimathoten och av att regeringen och SD bromsar teknikutveckling som skulle gynna jobb, export och hållbar utveckling och bidra till att möta klimathoten. Det är uppenbart att det inte år klimatarbete och klimatregler utan bristen på agerande för att möta dagens klimathot som sätter käppar i hjulen i dagens Sverige.
Majoritet av svenskarna vill se snabbare klimatarbete
Två av tre personer i Sverige – 70 procent enligt Världsnaturfonden – vill se kraftigare åtgärder mot klimathoten. Eftersom ordet demokrati betyder folkstyre borde då rimligtvis klimatarbetet förstärkas – inte motarbetas?
Men nu skärs klimatanslagen ner och ansvariga ministrar tog nyligen inte ens personligen emot Klimatpolitiska rådets årsrapport med dess analyser och handlingsförslag. Istället propagerar SD:s och KD:s partiledare i debattartiklar i DN mot satsningar på klimatarbete.
Militära hot och klimathot kan mötas gemensamt
Bred mänsklig säkerhet kräver helhetstänk och framsynthet så att klimathot och militära hot åtgärdas på strategiska och genomtänkta sätt som skapar synergier.
Sälen-konferenserna om Folk och Försvar har år efter år pekat på att svensk säkerhet inte kan säkras med militära resurser utan också upprustning av vägar, järnvägar och hamnar, för flytt av materiel och människor. Med klimathoten i åtanke bör investeringarna och åtgärderna givetvis utformas så att de kan bidra till minskade utsläpp.
Den sociala dimensionen är central för hållbarhet och innefattar självklart hälsa. Inför hot om krig och kris måste dagens redan ansträngda sjukvårdsapparat uppgraderas för att kunna ta emot tusentals krigsskadade soldater. Eller ska civila, med barn och gamla, lågprioriteras i kristider?
Helt avgörande är också en livsmedels- och medicinförsörjning med lager och transporter till och från lagren. SvT:s nyhetssändningar har pekat på hur vi inom två-tre år bara kan ha ett stort beredskapslager för spannmål i närheten av huvudstaden. Om eller när krisen slår till finns därmed risk för svält i Stockholm.
Uppenbarligen kommer hoten mot Sveriges säkerhet inte bara utifrån – om ett aningslöst regeringsunderlag varken vill eller kan fullgöra sin mest grundläggande uppgift: att skydda landets befolkning.
Jag skrev om detta grundproblem i en text i denna nättidning redan för ett år sedan. Bakgrunden var bl a en utredning som visade att svensk försörjning av strategiska produkter som mat, mediciner och bränslen i kristider var som ett enda plockepinn. Och att vårt stora och ökande fossilberoende spär på Putins krigskassa – som regeringen med andra handen bekämpar med ständigt ökande försvarsanslag. Totalförsvaret blockerat av ideologiska låsningar
Totalförsvarets forskningsinstituts studie ”Vem levererar om kriget kommer” av Jenny Ingemarsdotter och Jenny Lunden bekräftar att alla de statliga medel som förr funnits för att säkra strategiska förnödenheter nu reducerats till just-in-time-leveranser och minimal lagerhållning. Beredskapslagren har sålts ut och beredskapsavtalen med företagen har avslutats. Det saknas ett samlat grepp:
”i en värld av globaliserade flödeskedjor kan den svenska staten helt enkelt inte räkna med att resurser finns tillgängliga när de behövs som mest”. Studien pekar på att ”Även om näringslivet kan ha ett intresse av att delta i totalförsvarsutvecklingen så kan inte enskilda företag förväntas bära stora kostnader som inte är affärsmässigt motiverade”.
Tar då regeringen något ansvar? Studien pekar inte på det.
Istället har vi en jordbruksminister, Peter Kullgren (KD), som i SvT deklarerar att helhetsgrepp med statlig styrning och beredskap ”för tankarna till Sovjet” och inte är något att sträva efter. Kanske är han fastlåst i myten om att marknaden är ofelbar och levererar det som krävs? Kanske är Kullgren mycket dåligt införstådd med efterkrigstidens blandekonomi, en medelväg med en aktiv stat som markerade helheten i en sammanhängande struktur som inriktades på att de enskilda delarna skulle gynna alla.
Idag kan vi inte riskera liv och säkerhet för att hålla oss fast vid myter
Vi måste ha strategier och systemtänk som motstår både klimathot och ryska hot.
Klimatförändringarna accelererar ju, oavsett om SD och regeringspartierna – eller för den del S – tillstår det eller inte.
Redan nu drabbas både vårt eget land och omvärlden av värmeböljor, översvämningar, bränder och torka vilket är både farligt, plågsamt och dyrt, för individer och samhällen. Globalt dör miljontals människor av luftföroreningar från förbränning av kol och fossilslukande privatbilism. Människors livsmedelsförsörjning hotas av torka, slagregn, översvämningar och missväxt.
Vi måste tänka om. Vi måste byta dagens lapptäcke av vinstdrivna egenintressen och betona helheten. Nu krävs kraftfulla åtgärder för att minska utsläpp och säkra kolupptag i våra skogar Med kompensation till skogsägarna för uteblivna avverkningsintäkter när skogen behövs som kolsänka för att bromsa temperaturökningarna.
Att inte möta högst reella klimathot är lika korkat som att inte rusta upp militärt för att möta troliga ryska angrepp
I Sverige finns sedan decennier en levande demokrati med mångfald, yttrandefrihet och ett starkt civilsamhälle. En mångfald av röster kan och behövs för att ta fram kreativa och framåtblickande lösningar för att göra vårt land bättre och säkrare.
Enfald har vi sett nog av från allehanda diktaturer.
Men idag ser vi växande tendenser till att olika röster tystas. Civilsamhället – liksom folkbildning och delar av media – har av alliansen och SD utsatts för kraftigt nedskurna anslag. Utan att S protesterat märkbart. Tystandet av oppositionella bedrivs med olika medel i stora delar av världen, och alltmer brutalt av det nya maffialiknande styret i USA. Där har regimen nu krävt att vissa utländska företag måste sluta arbeta för mångfald och kvinnors rättigheter om de ska exportera till myndigheter i USA. Och klimatarbete stoppas.
Även den svenska regeringens inskränkningar i form av indragna bidrag slår hårt mot den öppenhet och det fria ord som utgör basen i en levande demokrati. I SD:s fall har åtgärderna ideologiska rötter i riksdagsmotioner vars syfte är att – som i USA – ”krossa den djupa staten”. Dvs mångfald som förkastas som ”woke” med åsikter som skiljer sig från dagens makthavares.
Aktivt civilsamhälle och experter – en garant för drivande klimatarbete
Det är befriande att det hårt ansatta svenska civilsamhället – med tusentals människor som arbetar oupphörligt utan ersättning – med stor energi fortsätter ta fram fakta och förslag och driva på för mångfald och aktivt klimatarbete.
Som exempel anordnades helgen 5–6 april ett evenemang i regi av föreningen Klimatriksdagen som samlade 400 deltagare. Där fanns bl a många delar av civilsamhället, liksom experter som Matthias Goldman från 2030-sekretariatet, professorerna Tomas Kåberger och Nina Worms, transportforskaren Jonas Åkerman från KTH och skogsekologen Sebastian Kirppu.
Vid mötet presenterades bl a Klimatriksdagens omställningsplan 2025 som konkret med 100-tals förslag visar hur vi kan minska utsläpp och öka kolupptag.
Dessutom belystes olika deltagandeprocesser som tagit fram praktiska förslag, främst på lokal nivå i kommuner.
Mötet betonade klimatarbete på bred front, med både förebyggande och anpassning samt med tekniklösningar och ekonomiska och juridiska styrmedel. Just det som behövs för att fortsätta byggandet av det hållbart inriktade välfärdslandet Sverige. Med modern kunskap, innovation och öppna sinnen. Vägen till framgång är framsynthet, inte fastlåsning i svunna tider och patriarkala maktstrukturer. Den vision som presenterades vid mötet betonar därför helhetssyn, demokrati, delaktighet och en mångfald av röster.
Gerd Johnsson-Latham, chefredaktör för nätmagasinet Mänsklig säkerhet
Gästredaktör: Roger Bydler, Föreningen Klimatriksdagen
Agneta Liljestam säger
Tack för denna vidsynta artiklar som visar på den enfald och ansvarslöshet som makthavare uppvisar. Ska det vara så svårt att förstå det som chefredaktören lyfter upp? Vad ska vi med ett militärt försvar om vi har förstört vår moder jord? Det går inte att äta pengar! Tack till alla aktivister i civilsamhället som inte ger upp!
Robert Keller säger
Bra tänkt och skrivet!
Anders Derefalk säger
Välskriven artikel. Helt obegripligt att klimatkatastrofen förbigås, i handling nästan t o m förnekas. Samtidigt som man i med krigshotet som grund satsar på försvaret hur mycket som helst. Nu tycker jag det är bra med försvarssatsningar och att Europa på sikt frigör sig från sitt beroende av USA men nu låter det underligt att sjukvården ska rustas upp med tanke på tusentals sårade soldater – som om inte behovet skulle finnas annars?
Din sakliga och faktagrundade text skulle, tror jag, stämplas som ”extremistisk” av några regeringspartier. Otäckt. Är själv bosatt i Helsingfors sedan början av 80-talet men född och uppvuxen i Stockholm. Här i Finland är diskussionen tyvärr inte på högre nivå. Tyckte länge att ”Extincion Rebellion” var extrem och lite galen. Men har småningom börjat tänka om. Ska delta i deras finska underorganisations (Elokapina) möte på torsdag och se om jag går med. De verkar i alla fall ta ansvar! Tack för artikeln!