Nätmagasinet Mänsklig Säkerhet ges ut sedan 2015 och drivs på ideell basis av en redaktion med bred erfarenhet av bland annat diplomati, journalistik, forskning, civilsamhälle och utvecklingssamarbete.
Ansvarig utgivare är Anders Mellbourn och chefredaktör Gerd Johnsson-Latham. Vi eftersträvar kritiska, konstruktiva och nytänkande perspektiv på dagens säkerhetsfrågor – och lägger stor vikt vid hur människor påverkas.
Vi publicerar texter varje vecka, på svenska och i enstaka fall på engelska, och uppmärksammar tematiska och geografiska ämnen världen över. Ett 30-tal olika skribenter bidrar årligen med texter till Mänsklig Säkerhet. Bland dem som skrivit kan nämnas utrikesministrar, ambassadörer, forskare, journalister och representanter från civilsamhället. Under flera år har tidskriften också gett utrymme åt skribenterna som på grund av inskränkningar i yttrandefriheten i sina hemländer inte kan arbeta och publicera på plats.
Som praktikant hos oss får du bred erfarenhet av både journalistik, säkerhetspolitiska frågor och opinionsbildning:
Du får
– följa och medverka i hela den redaktionella processen: från brainstorming och ideskissande till kontakt med potentiella skribenter till publicering på nätmagasinets hemsida och sociala medier.
– medverka i redigering av artiklar.
– ta del av den kunskapsbank som redaktionsmedlemmarna i nätmagasinet besitter.
– kontinuerlig vägledning i egen textproduktion för Mänsklig säkerhet bl a med fokus på språklig utformning.
Vad kan du få lära dig under praktiken?
Bredden i begreppet mänsklig säkerhet i konflikter och andra situationer världen över, liksom hotbilder mot och försvar av mänskliga rättigheter, demokrati och respekten för rättsstatens principer.
Utveckling av skriv- och redaktörsfärdigheter i publicering av texter.
Kunskap om samarbets- och nätverkskontakter med aktörer som forskare, civilsamhälle, journalister inom fältet.
Vilken hjälp kan du få av handledaren?
En grundlig introduktion till nätmagasinet, som innefattar både visioner för utgivningen generellt och ramverk för hur den journalistiska processen ser ut.
Se hur redaktionen resonerar och följa och medverka i redaktionella överväganden om hur redaktionen arbetar med att sprida kunskap och debatt om mänsklig säkerhet, mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprinciper i en värld där dessa ofta hotas.
Insikt om olika aspekter av mänsklig säkerhet, via bakgrundsanalyser och dagsaktuella politiska brännpunkter och hur de speglas i nätmagasinets publiceringar, på hemsidan och i sociala medier.
Råd i skrivandet av egna artiklar och hur du inom egna nätverk och via andra kontakter kan rekrytera skribenter till nätmagasinet, avseende någon av våra tre kategorier analys, reflektion eller debatt.
Följa och medverka i det redaktionella arbetet, primärt digitalt och per telefon, eftersom vi inte har någon redaktionslokal.
Medverka i hur vi arbetar med att beräkna antal läsare/besökare på hemsidan, för att nå ut till fler läsare och ta del av läsares synpunkter på utgivningen.
Vad bör du ha lärt dig under praktikperioden?
Att aktivt och alltmer självständigt verka som redaktionsmedlem i ett nätmagasin genom att bidra med egna ideer om artiklar som kan publiceras, kontakta potentiella skribenter inklusive på den egna högskolan och skriva egna texter.
Att utveckla skrivandet av egna analytiska, reflekterande och debatterande texter. Det kan bl a röra artiklar inom dina egna intresseområden inom ramen för mänsklig säkerhet och hur du genom analys, reflektion och debatt kan nå beslutsfattare, civilsamhälle, media och forskare.
Vilka förväntningar har vi på dig som praktikant?
Att du alltmer aktivt och självständigt verkar som redaktionsmedlem och ansvarar för nätmagasinets publiceringar på hemsidan och i sociala medier, i vanliga fall två dagar i vecka, tisdagar och torsdagar.
Att du aktivt sprider magasinets texter i dina egna nätverk och bidrar till förbättrade utskick och läsarkontakter.
Så välkommen att skicka ditt CV, ett kort brev om dig själv och varför du vill praktisera hos oss. Bifoga gärna en kort text (max 5 sidor) som du själv skrivit om en fråga som i vid mening rör mänsklig säkerhet.
Gerd Johnsson-Latham, chefredaktör för Nätmagasinet Mänsklig säkerhet
gerdjohnssonlatham1@hotmail.com
Lämna ett svar