REFLEKTION Påve Franciskus, som tillsattes 2013, har gång på gång fattat radikala beslut i sitt ämbete. Hans senaste encyklika, som säger att människors säkerhet bara kan tryggas av fred och solidaritet, har väckt starka reaktioner både i den kristna och den muslimska världen.
Encyklikan som påve Franciskus undertecknade den 4 oktober 2020 i Assisi, den helige Franciskus hemstad, har skapat stora kontroverser i både den kristna och den muslimska världen. Brevet eller Rundskrivelsen som nådde alla präster och biskopar, och som i vår tid är tänkt som påvarnas sätt att betona eller klargöra viktiga kyrkliga grunder, är skriven som en fortsättning på dokumentet som påven och imamen Ahmed al-Tayeb skrev under i Abu Dhabi den 3 februari 2019. Encyklikan Fratelli tutti, Alla Bröder, kan läsas som en uppmaning till ett liv i gemenskap, en medvetenhet om vårt ansvar för skapelsen, vårt gemensamma hem.
Tidigare kunde alla biskopar skriva encyklikor, eller Rundskrivelser, brev som gick runt till alla församlingar, men sedan 1700-talet är det bara påvarna som kan skriva dem.
Ansvar inför fattiga och förtryckta
Samma ledord som kännetecknade dokumentet i Abu Dhabi kan läsas här, fred, rättvisa, kärlek till din nästa, ansvar inför de fattiga och de förtryckta, stöd till de svaga. Den katolska kyrkan har alltid predikat ett socialt ansvar och omsorg för människornas levnadsvillkor, men i Latinamerika och Afrika har katolska missionärer oftast varit ett verktyg för det koloniala tänkandet och prästerna har setts som allierade till makten.
Men detta vill påven ändra nu och han tar avstånd från vad kyrkan har gjort i Jesu namn. Korståget mot Islam och mot protestanterna, förakt mot judarna, likgiltighet inför vad Tredje Riket gjorde mot romer och dissidenter, det är mycket som kyrkan måste rätta till. Inte minst skyddande av pedofila präster som har begått brott mot de barn som de oftast hade ansvar att skydda.
Freden är en förutsättning för det goda livet
Påven skriver att freden är en förutsättning för det goda livet, utan fred är det inte möjligt för människor att leva i enlighet med Evangeliet och att sträva efter värdighet och glädje. Människans säkerhet kan bara tryggas och garanteras av fred och solidaritet.
Det finns ingen mjukhet i encyklikan, tvärtom, den är full av styrka och passion, skulden ligger hos den hänsynslösa kapitalismen, hos nyliberalismens tro att den fria marknaden kan lösa allt, hos ett samhälle som kallar sig globalt, men som bara globaliserar arbetskraften och finanserna, men inte gör människor till bröder.
Ett samhälle som gör sig rikt på andras fattigdom, ett samhälle där vapen- och organhandel växer på de fattigas bekostnad, det är ett samhälle som varken kristna eller muslimer kan sträva mot. Påven ber alla goda människor att skapa solidariska förbindelser med andra, att skapa nätverk som kan garantera planetens överlevnad och djurens och människornas välstånd.
Påven kallar Greta Thunberg en inspiratör för världens unga
Påven Franciskus tog emot Greta Thunberg 2019 och uppmanade henne att fortsätta med sitt engagemang för miljön och kallade henne en inspiratör för ungar i världen.
Rundskrivelsen Fratelli tutti är skriven i ödmjukhet, det är inte maktens Rom som står bakom det, utan det är Franciskus som talar, inte bara dagens Franciskus, påven, utan den Franciskus som levde på 1200-talet och som reste till sultanen i Egypten för att predika fred och förståelse.
Vänstervriden och naiv säger högertidningarna
I Rio de la Platas bägge huvudstäder, Buenos Aires och Montevideo, påvens hemtrakter, har högertidningarna anklagat encyklikan för att vara vänstervriden och naiv. En påve som anklagar nyliberalismen och som inte ser i den fria marknaden medicinen för de flesta problem, är främmande för jordägare och företagare som ofta har sett kyrkan som en allierad. Detsamma gäller i Spanien där högern ser påven som en infiltrerad kommunist som vill förstöra kyrkans doktrin inifrån.
Stor kontrovers kring samkönade partnerskap
Nyligen har påven uttalat sig positivt om vikten av civil lagstiftning till skydd för samkönade partnerskap, att de också kan skapa en familj. Detta har orsakat stora kontroverser, i det konservativa Afrika och i många länder i Latinamerika där präster och lekmän inte är ense om detta. Påvens åsikter kan ändra balansen i en så känslig fråga.
Många undrar varför kardinal Jorge Bergoglio har blivit en radikal påve, som har fört in renoveringsvindar i kyrkan. Det är säkert att han har blivit upplyst av den heliga Anden, hävdar en god vän som är biskop i Uruguay. Påven var som ärkebiskop av Buenos Aires en viktig medlare i handelskriget mellan Argentina och Uruguay, där finska och svenska skogsföretag var inblandade. Både UPM och Stora Enzo anklagades för att dumpa förbjudna kemikalier i Uruguayfloden, som utgör gräns mellan Argentina och Uruguay. Konflikten fick lösas i Haagdomstolen och Bergoglios kvalitet som diplomat spelade en stor roll.
Smutsigt krig pågår mot påven
Det pågår ett smutsigt krig mot påven, han anklagas för att skydda pedofiler och inte vara stark nog för att försvara kyrkans moraliska grunder. Hans krig mot korruptionen och nepotismen orsakade den mäktige kardinalen Angelo Becciùs fall. Becciù, som blev kardinal så sent som 2018, har nu fått lämna alla sina officiella tjänster och alla privilegier och förmåner som är förknippade med en kardinals uppdrag. Becciù kommer inte att delta i kardinalernas konklav för att välja en ny påve och riskerar nu fängelse.
Becciù anklagas för försnillning och finansiella skandaler och för att gynna sin egen familj. Hans affärer med banker och byggherrar både i London och Rom har inte varit godkända av Vatikanen, och många undrar om detta inte är tillräckligt för att frånta från honom allt kyrkligt skydd.
Svårt att styra kyrkans mäktiga krafter
Påven Franciskus, en outsider, har svårt att styra den mäktiga romerska kurian med alla funktionärer som utses inom kyrkan för att fungera som tjänstemän och som har styrt kyrkan i hundratals år. Opus Dei, som har styrt relationerna mellan kyrkan i Rom och Spanien och Latinamerika, känner sig marginaliserad. Denna organisation, som grundades 1928 av den nu helgonförklarade spanske prästen Jose Maria Escriva, är en institution som består av lekmän och präster. Opus Dei anklagas för stöd till diktatorer som Franco och Ferdinand Marcos, Pinochet och flera andra. En kyrka inom kyrkan. Opus Dei svarar bara inför påven.
Påve Franciskus är ingen teolog men en herde som använder sig av teologin för att stödja sina handlingar. Fratelli tutti kallar oss alla, kristna, muslimer och alla andra, att känna oss som syskon och att agera solidariskt för planetens överlevnad.
Ana Valdes
Ana Valdes är journalist och författare, född i Montevideo. Efter fyra år som mycket ung politisk fånge kom hon 1978 till Sverige som flykting. Här arbetade hon bl a på Dagens Nyheters kulturredaktion. Efter mer än trettio år i exil återvände hon till Uruguay men har behållit svenskan, kanelbullarna och många vänner.
Vill du skriva en text där du kommenterar, diskuterar eller kritiserar detta inlägg? Kontakta ämnesansvarig redaktör.
Redaktör: Lotta Schüllerqvist, chefredaktör, Press- och yttrandefrihet, Mellanöstern.
Lämna ett svar